The Sinner – kritika

Netflix előfizető lettem, és a Stranger Things második évada után olyan sorozatot kerestem, amely nem annyira ismert, de mégis minőséginek tűnik. A The Sinnerben megtaláltam.

A The Sinner viszonylag ismeretlen sorozat, legalábbis nem sok ismerősömnél láttam róla képet vagy megosztást, viszont a trailer alapján abszolút az a kategória, amelyet 97418látni kell. A Netflix saját gyártású sorozatáról beszélünk, és ez már garancia lehet a minőségi szórakozásra. Ha ez nem lenne elég, akkor rá kell nézni a szereposztásra. Emlékszem azokra az időkre, amikor a tévésorozatokban megismert sztárocskák feltűntek egy-egy filmben; több híres színész is sorozatokban kezdte a pályafutását. Mostanában azoban a sorozatok hőskorát éljük, szerencsére. Megfordult a világ, mapapság már nem döbbenünk meg azon, ha egy “A”-kategóriás színész sorozatokban tűnik fel. Az első úttörők egyike Kiefer Sutherland volt, aki már ismert filmszínész volt, és sikerült megnyerni – hála az égnek! –  a 24 című akciósorozathoz. A televíziótársaságok rájöttek, hogy a sorozatokban sok lehetőség rejtőzik, így rengeteg filmsztár rengeteg pénzért elkezdett szériákban szerepelni. Elég csak Charlie Sheenre, Kevin Spaceyre vagy Tom Hardyra gondolni, de olyan színésznagyság is váltott átmenetileg műfajt, mint például Sir Anthony Hopkins (Westworld).

the-sinner

És most itt van nekünk a The Sinner, amelyben Jessice Biel és Bill Pullman játssza a főszerepeket. Jessica Bielt nem kell nagyon bemutatni senkinek, rengeteg sikeres filmben játszott, de egy ideje csak annyit hallottunk róla, hogy ő Justin Timberlake felesége. A sorozat másik főszereplője a főleg a Függetlenség napjában megismert és megszeretett Bill Pullmann.

A The Sinner mindössze nyolc részből áll, és mostanában inkább ez a trend (kivéve a sitcomokat). A Stranger Things vagy a Trónok harca sem tizenvalahány vagy huszonahány epizódból áll, és ez sokkal barátságosabb elgondolás, főleg ha olyan produkcióról beszélünk, ahol a részek egy egészet mesélnek el, és kerek történetet dolgoznak fel.

The Sinner - Pilot
THE SINNER — “Pilot” Episode 101 — Pictured: Jessica Biel as Cora — (Photo by: Brownie Harris/USA Network)

A kezdés szerintem már beszippantja a nézőt. Egy fiatal házaspár a kisgyerekükkel strandol a közeli tó partján. A nő épp körtét szel a fiának, idilli családi kikapcsolódás. Cora (Jessica Biel) felfigyel két fiatalra, akik tőlük nem messze zenét hallgatnak és szerelmeskednek. Ekkor olyan történik, amire nem igazán számítunk. A nő felkel, odamegy a férfihoz, és nemes egyszerűséggel több késszúrással végez vele. Wow. Mindezt fényes nappal, több tanú szeme láttára. A gyilkosság megtörtént, nincs kérdés, hogy ki a gyilkos. Miről szól akkor a sorozat?

The Sinner - Season 1
THE SINNER — “Part III” Episode 103 — Pictured: Bill Pullman as Detective Harry Ambrose — (Photo by: Peter Kramer/USA Network)

Van egy nyomozó, Harry Ambrose a neve (Bill Pullman), aki a miérttel kezd el foglalkozni. Hogyan lehetséges, hogy egy normálisnak tűnő családanya egyszer csak kivégez egy férfit a nyílt strandon? A nő a saját elmondása szerint nem ismeri a férfit, de hamarosan sok mindenről kiderül, hogy nem úgy van, mint ahogyan azt az elején hittük.

A fő szál mellé kapunk még visszaemlékezéseket, amely Cora nem éppen egyszerű gyerekkorát mutatja be. Kemény témák vannak terítéken: vallási fanatikus anya, beteg testvér, és az ebből adódó nem éppen egyszerű konfliktusok. Az epizódok elfogyasztásával egyre közelebb kerülünk a válaszokhoz: hogy ki Cora valójában, és miért ölte meg a férfit. Nem titok, hogy a mélyben sötét titok lappang, és a happy end korántsem biztos.

MV5BMjQzNTIyMDQ2NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzkwOTc3MjI@._V1_SY1000_CR0,0,734,1000_AL_A The Sinner nem talált ki semmi újdonságot, mégis az egyik legnagyobb kellemes meglepetés volt számomra. Nem unatkoztam egy percre sem, remekül szórakoztam. A készítők nagyon okosan adagolják az információkat, több mellékszállal próbálják a nézőt megtéveszteni vagy félrevezetni. A végén kiderül, hogy majdnem minden mellékszál fontos. A hetedik epizód volt a legjobb szerintem. Addigra már annyi információ összegyűlik, hogy az ember feszülten kíséri figyelemmel a történéseket, felkészülve, hogy bármi megtörténhet.

Szerintem fantasztikusan felépített sorozat, és nem csak én gondolom így. Nem sok sorozat mondhatja el magáról, hogy az első résztől az utolsóig emelkedik a nézettsége. Sokszor inkább a fordítottja szokott történni. Olyan dolgokra már nem is érdemes kitérni, mint az atmoszféra, a vágás, a zene vagy a rendezés, hiszen egy ilyen produkció esetében alap a minőségi munka. Jessica Biel szerintem élete egyik legjobbját hozza, néha olyanokat is bevállal, amelyre nem is számítanánk, e mellett jól hozza Cora karakterét, több idősíkon át. Egyedül is elvinné a sorozatot, de mellette ott van Bill Pullman is, aki mindenben kételkedik, és minden áron segíteni próbál a lánynak. Az ő “kémiájuk” is nagyon rendben van, a közös jelenetek cseppet sem erőltetettek. Két színészt emelnék még ki rajtuk kívül. Az egyik a Cora férjét játszó Christopher Abbott, akit egyébként Kit Harington (Jon Snow) is játszhatott volna, annyira hasonlít a két színész. A másik pedig Cora testvére, Phoebe, akit Nadia Alexander játszott. Hitelesen hozta a beteg testvért, ráaádsul több sokkoló jelenet is az ő nevéhez fűződik. De egyébként mindenki kitesz magáért, és így egy nagyon jó kis thrillersorozat lett a végeredmény.

The-Sinner-ban1-500x281Nem szabad elfelejteni a The Sinner hibáit sem. Említettem fent, hogy nyolc részből áll, és úgy tűnt, hogy a készítők ragaszkodtak ehhez a számhoz, ezért több olyan szál is volt a sorozatban, amely nem annyira érdekelt. Ilyen volt főleg a nyomozó magánélete, amelynek túl sok játékpercet szenteltek, és teljesen közömbös voltam iránta. Ezek nélkül még feszesebb lehetett volna az egész, persze így sincs ok a panaszra.

Én mindenkinek ajánlom, kicsit olyan mint a The Killing. Na, ha azt nem láttátok, pótoljátok!

A The Sinner trailere:

 

 

 

 

Egy gondolat “The Sinner – kritika” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s