Altered Carbon: A mozivászonra álmodott sorozat – Évadkritika

 

A Netflix nemrég elérhetővé tette az Altered Carbon sci-fi sorozatot, és mivel engem nagyon megfogtak a trailerrel, azonnal megnéztem. Amit láttam, attól leesett az állam; az utóbbi évek egyik legjobb szériájával van dolgunk. 

Richard Morgan 2002-ben megjelent azonos című könyve azonnal a sci-fi kedvelők egyik

alteredcarbon_kovacs_vertical-core_rgb_us-1

kedvenc regénye lett. Magyarországon Valós halál néven futott. A népszerűségére való tekintettel nem az volt a kérdés, hogy megfilmesítik-e, hanem az, hogy mikor történik ez meg. A regény alapötlete zseniális: egy olyan jövőt mutat be, amelyben az embereket születésükkor digitalizálják, ami által a tudatukat egy stack nevezetű memóriában tárolhatják. Ha megfelelő tőke áll rendelkezésüknre, akkor ez a stack a halálunk után átültethető egy másik testbe, így kvázi örökké élhetünk, legalábbis a tudatunk persze. A valós halál azonban így sincs kizárva, ehhez az kell, hogy a koponyaalapi tokba épített stack megsemmisüljön.

A 300 évvel előttünk járó jövőbe kerül be Takeshi Kovacs, akit megkér a dúsgazdag AlteredCarbon_BlkFemale_Vertical-Core_RGB_USLaurens Bancroft, hogy vizsgálja ki a halálát. A férfi a biztonság mentés miatt ugyanis nem képes visszaemlékezni hogy mi történt vele az elmúlt 48 órában. Kovács egy bűnöző, ezért azt az ajánlatot kapja, hogy ha megtalálja a gyilkost, akkor megkapja a szabadságát. Persze több bonyodalom is akadályozza a nyomozást, sőt kiderül, hogy nem is ez a legnagyobb horderejű probléma, amellyel szemben találja magát a főhősünk. Ennyit a sztoriról, az alapötlet remek, a kérdés az persze egy ilyen látnoki képességekkel megírt utópisztikis sci-fi esetében, hogy sikerül-e az olvasottakat vizuálisan megjeleníteni.

altered-carbon-james-purefoy-meth-methuselahA kérdésre már tudjuk a választ: igen… Az Altered Carbont 2012-ben már meg szerették volna filmesíteni. Laeta Katogridis, a sorozat producere ekkor még egy kétórás filmben gondolkodtak. A jövő bemutatása, valamint a több idősíkban és szálon futó történet lehetetlenné tette ezt a fajta formátumot, és itt lépett a képbe – szerencsére – a Netflix. Az ő elképzelésükbe tökéletesen beleillett egy tíz részből álló sci-fi sorozat, amey ráadásul a streaming-szolgáltató egyik legdrágább gyártású saját produkciója lett. Nyilván nem az én véleményemre kíváncsiak a Netflixnél, de határozottan kijelenthetem: minden belefektetett pénzt megért a sorozat. Ráadásul a szolgáltató azon ötlete, miszerint egyben felrakják a sorozatokat, tökéletesen megfelel a nézőknek, hiszen hamar “ledarálható”, és nem kell egy hetet várni a következő részig.

AlteredCarbon_featurette

Már a trailer megnézése után sem nagyon akartam elhinni, hogy ez “csak” egy sorozat. Egészen elképesztő látvány- és ötletvilággal operáltak az Altered Carbon készítői, amelyben a mai szemmel számunkra meglepő technikai újdonságok teljes természetességgel szerepelnek a sorozatban. Ami kifejezetten üdítő, hogy nem mennek le a gyerekek szintjére, és magyarázzák el, hogy mi miért van, miért olyan, amilyen, úgy állnak az egészhez, hogy sci-fi szerető nézőkkel van dolguk, nem kell a túlmagyarázás.

altered_carbob_3.0.pngééAz Altered Carbon egy cyberpunk alkotás, és ezt a kifejezést rögtön deffiniálni is illik. A wikipédia szerint a cyberpunk a kortárs tömegkultúra egyik népszerű stílusa, egy sok alkotásban előforduló világkép; lényegében a közeli jövőben játszódó sci-fik altípusa. Olyan kultuszfilmek tartoznak ide, mint a Szárnyas fejvadász, a Dredd bíró, de ide lehet sorolni a Mátrixot is. A legutóbbi, némileg csalódást okozó cyberpunk mozi a Scarlett Johansson fémjelezte Páncélba zárt szellem. Az Altered Carbon látványvilága is hasonló: elképesztő felhőkarcolók (még Dwayne Johnson nélkül…), neonreklámok, repülő autók, letisztult gazdagnegyedek, ázsiai negyedeknek tűnő szegény kerületek, mindez egy olyan világban, amelyben a szexélmények és a gyilkosságok széles tárházát kaphatják meg azok, akiknek van pénzük rá.

altered_carbob_3.0.pngéé

A sorozat azonban nem csak a vizuálus orgazmusnak köszönheti a sikerét, illetve nem csak azért marad felejthetetlen. A látottakon kívül fajsúlyos problémák is felmerülnek, amelyek természetesen abból adódnak, hogy az ember szinte halhatatlan. Így persze több kérdés is felmerül, némelyikükre választ kapunk, pár csak költői marad, a
legfontosabb azonban, hogy a sorozat nézése közben arra leszünk figyemesek, hogy ezeken a kérdéseken mi maguk is agyalunk:

  • lehet-e a végtelenségig szeretni a párunkat?
  • meghatározható-e egy isten abban az esetben, ha az emberek halhatatlanok, így ők maguk is istenné válnak
  • szükség van-e vallásra? Ezt az Altered Carbon egyértelműen megválaszolja, sőt új vallást is “létrehoz”, illetve megmutatja, hogy a modern korban is lesznek olyan emberek, akik korlátlanul hisznek istenben.
  • Mennyiben szeretjük egy emberben a külsejét és mennyiben a belső tulajdonságait. Mennyire vagyunk a külsőségek rabjai? A sorozatban van több jó példa erre, eleve a főszereplő és főszereplő nő románcán keresztül gondolkodunk el ezen, másrészt az egyik anyuka tudata – pénz és a szerencsétlenség következtében – egy férfi testében “éled újra”. Tudnánk-e valaha úgy ránézni valaki testére, hogy közben tudjuk, ellenkező nemű emberről van szó?
  • A sok esetben már vászonra álmodott gazdag-szegény, öreg-fiatal ellentét kérdéskört csak megemlítem, több esetben találkozunk ezen témakörökkel is a sorozatban.

47FE7FC000000578-5256287-During_a_brief_tour_through_the_booth_exhibitors_dressed_in_all_-m-62_1515622811630A lenyűgöző látványvilág, a gondolkodásra késztető jövőkép, illetve a több szálon futó történet után nem szabad megfeledkeznünk a színészekről sem. A sorozat főszereplője Joel Kinnaman, akit én jómagam először a The Killing című sorozatthrillerben láttam. Mivel ez minden idők egyik legjobbja a műfajában, megjegyeztem a nevét, és örömmel láttam, hogy az új – egyébként gyenge – robotzsaru szerepét rábízták, majd még nagyobb Unknownörömmel konstatáltam, hogy a House of Cardsban is szerepelt Kevin Spacey ellenfeleként. A traileren kívül ő egy nyomós ok volt, hogy elkezdtem a sorozatot. A női főszerepet Martha Hegarada kapta, akit én eddig – sajnos – nem ismertem. Nem az évszázad színésznője, viszont kövezzetek meg, szerintem kicsit Jennifer Lawrence és Monica Belucci egyvelege. Na, nem színészileg, viszont elég dekoratív, ráadásul nem szégyenlős. A főbb szerepekben feltűnik még Will Yun Lee, Byron Mann (mindketten Takeshi Kovacsot játsszák a különböző idősíkokban), Ato Essandoh, Hiro Kanagawa, Dichen Lachman, James Purefoy. Külön említést érdemel az Altered Carbon egyik legjobb karaktere, a szállodatulajdonos (?) Poe, akit a híres amerikai íróról, Edga Allan Poeról mintáztak a3349735-screen+shot+2018-02-08+at+10.41.26+am sorozat készítői. A Chris Connor által életre keltett mesterséges intelligencia feledhetetlen percekkel ajándokoz meg minket.

Egyébként ha már Takeshi Kovács… Azonnal szembetűnt nekem is, hogy ez magyar származású név, mármint a Kovács. Richard Morgan, az eredetül szolgáló könyv szerzője elmesélte, hogy semmilyen magyar kötődése nincs, egész egyszerűen csupán tetszett neki a név, a kiejtése, amelyet ő maga egyébként “kováksznak” ejtett. Az az érdekes helyzet áll fent, hogy a sorozatban tökéletesen Kovácskét ejtik ki a nevet, viszont egyszer szóba kerül az eredete, ahol a sorozat készítői szlávnak állítják be. Fekete pont.

Mielőtt összegezni szeretném a látottakat, sürűgsen hozzá kell tennem, hogy az Altered Carbont Netflixen néztem, német nyelven. Úgy gondoltam, hogy a németem elegendő, hiszen már több filmet és sorozatot néztem ezen a nyelven, viszont itt nehézségekbe ütköztem. A német fordítás is rengeteg angol szót vett át (Envoy, Sleeve, Stack stb), 180126_schager_Altered_Carbon_tease_ed5npr.0ráadásul többször mozaikszavakat alkamaztak olyan hosszabb kifejezésekre, amelyek kb egyszer tűntek fel addig. Szóval meggyűlt vele a bajom, és a sorozat dicsérete, hogy szótárral a kezemben is végig néztem a tíz részt.

Tettem ezt azért, mert tényleg elképesztő produkcióról van szó. Nem hibátlan, azt szögezzük le, de az Altered Carbon még a mai párját ritkító sorozatfelhozatalból is felfelé lóg ki. Legszísebben azonnal újranézném, szinkronizálva, egy moziban.

Szerintem: 10/10

A sorozat trailere:

 

altered-carbon-james-purefoy-meth-methuselah

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s