Ambros Martinnak bármit lehet…

Szerző: | ápr 15, 2022 | sport | 7 hozzászólás

Ferencváros – Győr csúcsmérkőzést rendeztek tegnap a női NBI-ben. A mérkőzést követően én a két edző személyével foglalkoztam. 

Az dőlt el, hogy semmi sem dőlt el. A Fradi mondhatni simán legyőzte riválisát, az öt gólos győzelem azt jelenti, hogy ismét gólkülönbség-számolgatási verseny kezdődik. A fővárosiak nehéz, de nem lehetetlen helyzetben találták magukat. Parázs mérkőzés volt, pikáns szituációkkal, igazából lehetett volna a sportág ünnepe is, mégsem lett az. A keserű szájízt nálam az inkorrektség számlájára lehet írni. 

Itt az NSO jegyzőkönyve, és a nyilatkozatok: 


NŐI NB I
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–GYŐRI AUDI ETO KC 29–24 (14–13)
Elek Gyula Aréna, 1200
néző. V: Bíró Á., Kiss O.
FTC:
JANURIK – MALESTEIN 7 (2), KLUJBER 9 (2), Szucsánszki 1, EDWIGE 1, BÖLK 7, Márton G. 2. Csere: Suba (kapus), Csiszár-Szekeres, Szöllősi-Zácsik 2, Grbics, Kisfaludy, Stolle. Edző: Elek Gábor
GYŐR:
Leynaud 1 – Faluvégi D. 2, V. KRISTIANSEN 5 (1), Brattset 2 (2), Anne M. Hansen, S. OFTEDAL 5, SCHATZL NADINE 3. Csere: Silje Solberg (kapus), Blohm 2, Rju Un Hi 4, Nze Minko, Fodor Cs. Edző: Ambros Martín
Az eredmény alakulása.
12. perc: 8–2. 17. p.: 10–6. 24. p.: 13–10. 37. p.: 15–17. 46. p.: 20–18. 51. p.: 21–21. 56. p.: 25–23.
Kiállítások:
4, ill. 8 perc.
Hétméteresek:
5/4, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Elek Gábor:
– Belőlem is sokat kivett a mérkőzés. Sajnálom, mert az első félidő végét, amit nagyon elrontottunk, aminek én is részese voltam azzal, hogy elszállt az agyam, azt nagyon sajnálom, de arról az esetről nem akarok beszélni. Összességében viszont nagyon büszke vagyok a csapatomra, tényleg hősök voltunk. Borzasztóan nagy a differencia a két együttes összesített gólkülönbsége között, amit nem lehet behozni. Nem fogjuk feladni, mindent megpróbálunk és még az ETO is veszíthet pontot, ám a realitás nem azt sugallja, hogy behozható ez a nagy különbség.
Ambros Martín:
– Vereséget szenvedtünk, mert az ellenfél nagyon jól játszott, főleg a meccs végén. A hazaiak az első félidőben is kihasználták a hibáinkat és a kiállításainkat, ugyanakkor a második játékrész jelentős részében sikerült kontroll alatt tartanunk a mérkőzést, egészen az utolsó percig az történt, amit mi szerettünk volna.    

Másik portálon:

Martin: „Nem akarok erről az emberről beszélni, soha többet”

Elek: „Nagyon sajnálom, hogy elszállt az agyam”

A két edzői nyilatkozat között számomra ég és föld a különbség. Elek Gábor elnézést kért a történtek miatt, és azt nyilatkozza, hogy nem lehet behozni a tetemes különbséget. Nyilvánvalóan kamuzik, hiszen mindent meg fognak tenni érte.

Ambros Martin nyilatkozata számomra vérlázító. Nem elég, hogy nem kér elnézést a történtekért, még azt hazudja, hogy az utolsó percig az történt, amit szerettek volna. Kedves Martin, egy világválogatott skandináv szupercsapattal  azt szerettétek volna, hogy valahogy öttel kevesebbel kapjatok ki? Kit akarsz te átverni? A Fradi elleni fóbiád nem új keletű, már korábban is szenvedtél vereséget Elek Gáborral szemben olyan csapatoddal, amellyel tíz körüli győzelmet kellett volna aratnod. Nem megsértve tényleg senkit, de tegnap olyan magyar játékosok kaptak szerepet a mérkőzésen, akik az ETO-ban a keretbe sem fértek volna be. Bíró Blanka és Kovacsics Anikó személyében pedig két klasszis is hiányzott. Janurik Kinga egyedül vitte hátán a csapatot, és volt a mezőny egyik legjobbja, te pedig elfelejtettél kapust cserélni, pedig világklasszisok ülnek a padon. Ez volt a terv? Nem az van, hogy idehoztak mint egy messiást, de lassan kiderül, hogy a régi fényed nem hogy megkopott, hanem esetleg nem is volt? Világválogatottal BL-t nyerni nem nagy kunszt (a rendkívül lesajnált Danyi is megtette…), és te ott tartottál és tartasz, hogy a jóval gyengébb kerettel rendelkező Ferencváros is sokszor megoldhatatlan feladat elé állított téged. Pedig a másik kispadon kis hazánk egyik legnagyobb kóklerének tartott Elek Gábor ül a padon. Hogy kókler, ez nyilvánvalóan nem igaz; az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha a Fradi a BL-ben is úgy játszott volna, mint a Győr ellen szokott, akkor nem hogy Final Four, de BL-győzelem is lenne a klub háza táján. 

A szurkolói lélektana is érdekes. Elek Gábor mögött, mellett ott van a Fradi publikum, amelyben természetesen jelentősége van a családfának is. A győri szurkolók azonban egy éve még Danyi fejét követelték, mert ő kikapott nyolc góllal a Népligetben. Ő volt a kóklerek fejedelme, a “szánalmas tornatanár”, a semmihez sem értő kopasz. Ambros “csak” öttel kapott ki, de kimagyarázza, nincs következménye, pedig jobb csapat van a keze alatt, mint a magyar edzőnek jutott tavaly. Tehát matematikailag Ambros és Danyi között három gól a különbség? És ez a három gól rendben van? Nem éri el az ingerküszöböt? 

Ambros külföldi edző, neki több mindent elnéznek. Most épp a játékvezetők a hibásak, mintha kampány lenne. Amit a „főnök” fúj, ész nélkül ismétli a többség…  Ahogy olvasom, tolják a Fradit, ami természetesen szánalmas magyarázkodás, hiszen bár a játékvezetők nem fújták jól a mérkőzést, többet hibáztak, de bizonyos kereteken belül maradtak, ami a korrektségi szintet illeti. Ha nem így tesznek, akkor szerintem a Fradi 7-8 góllal nyer. Többen az utolsó akciónál történteket nem értik. Emberek, a játékvezetők tökéletesen, a játékszabályoknak megfelelően jártak el. Ez a szabály, és ez a szabály nagyon jó, hogy létezik. Tegyük fel, nem kap hetest a Fradi. A fővárosiak óvnak – jogosan -, majd megkapják a két pontot, 10-0-val. Csak tegyük fel. Jobb lett volna? 

És a személyes véleményemet továbbra is fenntartom: Elek Gábort emberileg szerintem nem lehet egy lapon említeni Ambros Martinnal. Szakmailag Ambros Martin jobb lehet, hatékonyabb pedagógus és jó kommunikátor. Ha nekem lenne egy nemzetközi csapatom, és választanom kellene, én nem Ambros Martin tenném a kispadra, hanem Elek Gábort. De ez szubjektív, ha valaki nem ért egyet, teljes mértékben elfogadom. Nekem Ambros túl sunyi, inkorrekt, tavay a Final Four előtt az erkölcsi minimum az lett volna, hogy nem vállalja a csapat korábbi átvételét. Számomra kicsit túlhájpolt, ami a személye körül van, és úgy gondolom, hogy egy magyar edző jóval több kritikát kapott volna azonos tevékenység mellett.

A Ferencváros többször erőn felül teljesített edzője keze alatt, úgy érzem, hogy Elek – úgy általában – jobban gazdálkodik a játékosaival és a lehetőségeivel, mint Martin. Az hogy a Fradi többször szoros meccset tudott játszani Martin csapataival, szerintem a spanyol szakember kritikája. 

Félreértés ne essék: Elek sem tökéletes természetesen, ezt többször több helyen is leírtam, elmondtam, hangoztattam, de mindent összevetve inkább egy magyar edző, hibákkal, mint egy arrogáns külföldi, aki azt hiszi, hogy hibátlan, és nem hozza ki a csapataiból a maximumot. A románozást hagyjuk, sosem értettem ezt a fajta kommunikációt, ez pl nálam Elek esetében is kiveri a biztosítékot. Legyen már az ember nemzetisége lényegtelen!

Még mielőtt megkapom: sem Fradista nem vagyok, se Elek jóbarátja. A Fradi edzőjét is rengetegszer kritizáltam, de a kettős mércét elfogadhatatlannak gondolom.  Ezt így látom, évek óta, a véleményem szubjektív.

Szerintetek ki nyeri a bajnoki címet? Én 51-49-et adok a Fradinak. 

A Győr hátralévő meccsei:

– Dunaújváros (otthon)

– DVSC (idegenben)

A Ferencváros hátralévő mérkőzései:

– Kisvárda (i)

– Vác (i)

– Szombathely (i)

– Budaörs (i)

– Vác (o)

 

Nem minden meccs számít, fontos tudni:

Még egy fontos kitétel a bajnoki cím szempontjából. 

 

Képek: Nász Nikolett

About Sellei Zoltán

7 hozzászólás

 1. Biztos FTC Gabikám ne hagyd magad minden szarházitól !! Azt soha nem értettem miért nem becsüljük meg a saját jó edzöinket . Inkább nehéz milliók ért hozunk Ilyen fas.. kalapokat !! Mindent bele Gabi !😜👍🙏

  Válasz
 2. Arról az Elek Gáborról beszélünk aki tavaly nem akart kezet fogni Ambros Martínnal (MK négyes döntő) és aki olyan szépeket mondogat a saját játékosainak időkérések során mint pl. “Noni vágjál már olyan képet mintha örülnél hogy nyertünk”? Nyilvánvalóan Elek Gábor emberileg óriásként magasodik fölénk 🙂
  Danyi Gábor meg egyszerűen egy kókler volt aki nemhogy angolul nem tudott rendesen de a játékosokkal se volt képes normálisan, emberien bánni. Szakmai alkalmatlanságát tökéletesen mutatja a Siófoknál eltöltött dicstelen pályafutása ahol katasztrofális eredményeket ért el miközben összeveszett jónéhány játékossal is.
  Egyébként pedig kezd nagyon unalmas lenni hogy az MKSZ ilyen undorító módon a Fradit támogatja. Még nem telt el egy nap sem a Fradi – Győr meccs óta de máris sikerült a két csapat közötti 87 gólos különbséget ledolgozni 80-ra. Roppant kíváncsi vagyok hogy milyen további „bajnoki rendszabályt” fog még előhúzni az MKSZ a tarsolyából hogy a gólkülönbséget tovább csökkentse. Az MKSZ aljas hozzáállása szégyen a sportra, a sportolókra, a szurkolókra, a magyar kézilabdára és Magyarországra nézve is.

  Válasz
  • Orvos látott már haver? Folyamatosan tolt titeket tegnap is a két madár! Már a fault is poros 7-es lett volna! De nem akarta befújni csak hát álló játéknál nem lehetett nem észrevenni amit Kristiansen csinált, de még így is megpróbálták a videóval elbábozni hátha nem kell megadni! Ha lenne hazai szinten normális játékvezetés nem kellene számolgatni mert 8 közte! martin meg egy igazi nulla ember! Már a Fradi meccs előtt Danyit fúrta barthával. Bukarest neki való volt! Kijött tegnap is már a meccs előtt a táborhoz provokálni mert azt hiszi megtehet bármit. Sunyi módon odament a bírókhoz 2 percet követelni amikor EG jogosan reklamált a 2 támadás alatt meg nem adott 2 hetesért! Igazi román szokás! Megérdemelt volna egy csicskalángost! Amit meg előadott a sajttájon azért meg egy eltiltást! Fair playről ugat ő? Amikor bartha a Vácot fenyegette ugyan így 18-ban? Bezeg a csaba támadni se akart ellenük az utolsó fordulóban! martin, akinek a csapata a Lokit pénzelni akarta tavaly hogy nyerjen ellenünk? martin akinek a klubja leépítette a magyar válogatott utánpótlását a 2000-2010-es években? Aki most már felnőtt válogatottakat épít le? A 45-ös már másodszor volt csak nézője ennek a párharcnak! Az aljas bartha érdeme. Faluvégi? Neki is vége! A magyar kézilabda sírásói vagytok úgyhogy mélyen kussoljatok!

   Válasz
   • „Kijött tegnap is már a meccs előtt a táborhoz provokálni mert azt hiszi megtehet bármit.” – Martin kiment provokálni a Fradi tábort? És nekem kéne orvoshoz mennem? Szerintem inkább neked kéne sürgősen meglátogatnod egy elmeorvost…

    A „45-ös” azért játszik keveset mert Elek Gábor annyira kiégette hogy abba akarta hagyni a kézilabdát. Ideje lenne már felfognia Elek Gábornak hogy egy 19-20-21 éves játékos nem bír annyit fizikálisan és mentálisan mint egy 24/25+ éves játékos és más bánásmódot igényel! Lásd például Reistad esetét (akit én egyébként nem kedvelek különösképpen) aki szerintem anno egy szinten volt Nonival. Csak míg Noni csapágyasra lett hajtva addig Reistadra vigyáztak mind a csapatánál (Vipers) mind a válogatottban és nem ordították le a fejét ha valamit elrontott. Ez sajnos meg is látszik a két játékos fejlődésén.

    Válasz
 3. Bizony, bizony. Háfrát teljesen kiégették a Fradiban. Mert egy játékosnak nem az a dolga, hogy játsszon. Á, dehogy! Az amit Háfra a Fradi elleni meccseken művelt. Üldögélni a kispadon, mosolyogni és tapsikolni! Mi másra lenne használható egy magyar válogatott átlövő, ha győrbe kerül? Háfra az utolsó FTC -és BL szezonjában még 32 gólt lőtt. Ebben a szezonban meg 17 -nél tart… Persze ez még nem is minden. A Fradiban hazai meccseken még 110 gólt lőtt. Most meg úgy tart 59 -nél, hogy ebből hét darab hetes (a Fradiban egyet sem lőtt). Háfra jövője a győrben épül. Le.
  /Azt is mennyit hallottuk, hogy a Fradiban miért nem balátlövőt játszik (többségében azt játszott),
  mert néha játszott jobbátlövőt is. Most, ha nagy ritkán becserélik valamilyen gyenge csapat ellen, gyakorlatilag kivétel nélkül jobbátlövőben van. Most persze nem baj az!/ Csak össze kell hasonlítani Háfrát és az egy évvel fiatalabb Klujbert. Klujber szárnyal, Háfra a béka hátsója alatt.
  Ez a spanyol kókler egy nagyképű senki. Danyit kirúgták a Fradi meccs után. Ez a szerencsétlen senki biztos maradni fog. Gondolom annyit kellene neki fizetni a szerződése szerint, amennyit senki nem akar adni neki a nagy semmiért. Mióta visszatért épp ennyit ért el a világ leggazdagabb női klubjával. Ez alatt a rövid idő alatt több vereséget szedett össze, mint amennyi Danyinak összesen évek alatt volt. Az meg valóban felháborító, ahogyan viselkedik. Fair Play -t kér a magyaroktól a sajtótájékoztatón! Az Fair Play volt, hogy a Fradi vért izzadott a Vác ellen 4 éve, amikor szintén gólkülönbségen múlt a bajnokság és egy időntúli hetest adtak a Vácnak . Meg persze az is Fair Play volt, hogy a Békéscsabában 15 éves lányok játszottak a győriek ellen és dobtak összesen 14 gólt. Hasonló Fair Playt kívánok én is a Fradinak idén. Remélem láthatjuk majd a 15 éves váci lányokat játszani a Fradi ellen. Remélem minden magyar csapat csak 15 éves lányokkal áll majd ki a Fradi ellen, a Fair Play kedvéért.

  Válasz
 4. A Gaál Balázs nevű győri divatdrukkernek üzenném, hogy vastag bőr kell a kis pofidon ahhoz, hogy az audi felszopójaként bírózni merészelj, miközben összeszámolni nem lehet, hogy az ócska kis hordátoknak mennyit csalnak. Ezen a meccsen úgy 5 darab hétméterest nem kapott meg a Fradi, győri kiállítások sora maradt el, miközben az a fosfejű Oftedal annyit léphet a labdával, amennyit csak akar. A többiről meg ne is beszéljünk. Egy pénzzel kitömött divathorda vagytok, nagyjából annyi sportértékkel, mint futballban a PSG. Összerabolt/összevásárolt kupleráj, ami rákos daganatként élősködik a magyar kézilabda testén. Betegség vagytok, semmi több. Az audi, ami nem nevel játékost, nem épít fel senkit, csak lerabolja a mások által már klasszis és válogatott szintre hozott játékosokat, hogy aztán lerohassza mindet egytől-egyig. Mindenki láthatta az elmúlt egy-két év válogatott tornáin ezt. És ha már válogatott: ott virít az audi mocskos logója a nemzeti csapat mezén is, ami híven tükrözi, hogy az mksz kinek is a szekerét tolja, szóval győri divatszurkolóként pláne kussolnék a bírózással, főleg Pálingerrel és Görbicz-cel az elnökségben. Ambros Martínról meg annyit, hogy egy végtelenül arrogáns, pökhendi kis szardarab, mondjuk ezáltal tökéletesen illik is az etóhoz, mert ott mindenkit ugyanez az attitűd hat át, legyen az edző, játékos, klubvezető, vagy szurkoló. Hiába na, bármilyen minőségben győrinek lenni nem jellemhiba, hanem a jellem teljes hiánya. Elek Gábornak (akit amúgy Fradistaként is tudok kritizálni) pedig külön gratulálok, hogy civilizált emberként volt önuralma és nem vágta pofán azt az arrogáns, sunyi képű spanyolt, pedig rohadtul megérdemelte volna.

  Válasz
 5. Teljesen egyetértve az előttem szólókkal, még egy adalék. Én sem fogtam volna kezet Martinnal Elek helyében. Mint kiderült csak az alkalomra vártak, hogy kirughassák Danyit és ez a kokler kerüljön szinte rögtön a helyére. … már itt volt az országban, sunyin arra várva, mikor jön el a megfelelő alkalom. Sokan azzal magyarázzák a bizinyítványt, a tavalyi vereséget, hogy a szakvezetés és a játékosok összejátszottak, hogy Danyit a vereség miatt kirughassák, ami egy elég aljas, elítélendő dolog, ha így van. Szégyenek! Akkor ezt a vereséget mivel magyarázzák, hiszen már Danyi sem akadály. Pénz, paripa, fegyver, mindene megvan most már a világválogatottnak. Vajon kirugják e Martint, mint ahogy kirugták az addig veretlen Danyit ( na jó, egy siófoki vereséggel ).

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük