CSR 2: a játék alapjai. Fontos tudnivalók kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Szerző: | nov 8, 2018 | Egyéb, játék | 0 hozzászólás

Amennyiben ezt az írást olvasod, akkor valószínűleg érdekelni kezdett a CSR 2 nevű játék. Ha így van, akkor egyrészt jó az ízlésed, másrészt jó helyen jársz. Az írás lényege, hogy segítséget nyújtson a kezdőknek, hiszen ez mindenki érdeke. 

Amikor én magam nekikezdtem a játéknak, akkor nem találtam segítséget hozzá, mindenféle idegennyelvű videókat is cikkeket olvasgattam annak érdekében, hogy rendesen tudjak játszani és fejlődni. A mai napig nem készült olyan magyar leírás, amely segítheti a kezdő és a haladó versenyzőket. Ezen szerettem volna változtatni, ezért készült ez a bejegyzés. A magyar játékosok véleményen szerint eleve hátrányból indulnak a játék kezdetekor, hiszen a magyar nyelvet nem lehet beállítani, és az angol tudása nem mindenkinek elegendő.gamelanding_desktop_csr2_1024x450

 

 

 

 

A játék neve CSR 2. A kettes természetesen azt jelenti, hogy volt már egy első rész is, de igazán sikeres a második rész lett. A játék egyébként az angliai Natural Motion stúdió műve. 

A CSR 2 egy gyorsulási verseny játék. Fél vagy negyed mérföldön két autó versenyez, az nyer, amelyik hamarabb a célvonalhoz ér. Több tényezőn múlik, hogy melyik verda ér el hamarabb a célig, de erről majd később. Most lássuk a játék fontosabb szegmenseit. 

A játék szezonokból áll. Egy szezon időtartama mindig két hét. Ez idő alatt számolják a csapat- és egyéni pontokat, és ezen belül fix versenyek vannak. A 14 napos szezon első napja mindig csütörtök, egészen pontosan csütörtök délben kezdődik egy szezon. Ebből logikusan következik, hogy az utolsó pontszerzési lehetőség szintén csütörtök dél, két hétre rá. Az óraátállás miatt október és március között a déli időpont egy órával előreébb kerül, vagyis 11 óráig tart a szezon, és magától értetődően 11 órakor is kezdődik az új szezon. Amint vége a szezonnak, törlődnek a pontok, és kezdődik minden elölről.

Így épül fel egy szezon:

45596869_526857957791865_1929613692379332608_n

RP, avagy respect point. A játék fő lényege, hogy ezeket gyűjtsd. Lehetne azt írni, hogy a szép verdák gyűjtése és fejlesztése és az izgalmas versenyek jelentik a játék esszenciáját, de ez nem teljesen igaz. Az RP-n múlik minden, ezeket kell gyűjteni; magad és a csapatod miatt. Szerencsére ez egy olyan játék, amelynél igaz az, hogy minél többet játszol vele, annál több pontot kapsz. Minden egyes győzelemért RP jár, sőt a live versenyeknél a vereségnél is kapsz belőle. A jóvá írt respect point összege teljesen változó, több fullsizeoutput_2017tényezőtől függ: a verseny típusától, az autótól, a csapatodtól, illetve attól is, hogy te mit tettél le addig az asztalra. A lényeg, hogy két hét alatt, vagyis egy szezonon belül minél több RP-t gyűjts. És hogy mi számít jó számnak? Mondanám, hogy a határ a csillagos ég, de ez nem igaz. A napi respect pontok száma limitálva van 300 ezerben. A játékosok egy kis része maxolja a napokat, de természetesen a többség nem ilyen. Kezdőként jó, ha egy szezonban 300-400 ezer RP-t szerzel, később azonban már ez nem lesz elég. A csapatok általában belövik a 670 ezer RP/főt, mert ez jelenti azt, hogy a csapat eléri a 20 millió pontot, így megkapja a szezonautót. 

Kétféle RP van. Az egyik az egyéni, a másik a csapat. Ezeket a játék külön színnel jelöli, a csapat RP színe az élénkebb sárga. A csapat respect pontok nem lesznek benne a heti ranglistában vagy live esetén a neved mellett.

kurze-c3bcbersicht-c3bcber-alles-mit-rp-von-elite-race-wars

RP-t nem csak versenyzés után lehet szerezni. Fúziók beépítésével, autók fejlesztésével is RP-t ír jóvá a játék. Ha egy autót vásárolsz, azért 500 RP-t kapsz.

Egy összefoglaló táblázat, melyik nap mennyi RP-t lehet szerezni. A jobb alsó sarok a lényeg: 5200800 RP pont a legtöbb, amelyet egy szezon alatt lehet szerezni. Nem könnyű, annyit elárulok.

55455360_790804954634682_8243246725947457536_n.jpg

Crew, vagyis a csapat: amint elkezded a játékot, az első dolgod az legyen, hogy csatlakozol egy csapatba. E nélkül nem tudsz eredményesen játszani, és rengeteg előnnyel jár, igazából nincs hátránya. Egy csapat harminc főből áll, és mind a harminc játékos RP-pontjának összege adja a crew RP-t. Ezekért a pontokért hasznos és értékes ajándékot kap a csapat minden tagja, és ami a legfontosabb: ha a csapat eléri a 20 millió RP-t, akkor megkapja a szezonautót. Ez a játék egyik lényegi eleme, a 20 millió elérése, ezáltal egy ritka autó megnyerése.

 

A csapatok többségének ez a célja, ezért általában 500-700 RP-t produkáló játékosokat keresnek. Természetesen érdemes magyar nyelvű csapatot keresni, hiszen ott többet tudnak segíteni. A crewban csetelhetsz, illetve nyomon követheted a statisztikáidat, és hogy ki mennyi RP-t ért el, milyen rangja van, és hány tokent adakozott a csapatnak. 

A rang: a verseny elején gyorsan növekszik a rangod, majd ezután 74600 RP jelent egy rangugrást. Ekkor a játék megjutalmaz néhány ajándékkal, főleg arannyal vagy kulcsokkal.

A tokenek és a wildcard. A játék során tokeneket lehet gyűjteni: eventeken vagy napi feladatok elvégzése esetén. Ezeket felhasználhatja a csapat az úgynevezett wildcardra. A wildcard rendkívül fontos, ha egy játékos eredményesen szeretne játszani. Jelenleg a játékban háromféle wildcard van: 30%, 70% és 150%. (a wildcard rövidítése wc, amely hülyén hangzik, de aki játszik a CRS 2-vel, már hozzászokott).

fullsizeoutput_2014

A 30%-os, három órán keresztül él, a 70%-os két órán keresztül míg a 150%-os egy órán keresztül. Ez azt jelenti, hogy az ebben az időtartamban megszerzett respect pontok többet érnek, értelemszerűen a 30%-osnál 30%-kal többet és így tovább. A csapatok fokozottan ügyelnek arra, hogy a wildcardokat tudatosan használják fel, többnyire fix időpontokban. Nagyon fontos, és mint kezdő legyen ez az első, amit megtanulsz: a wildcardokat csak az admin indítja. Elméletileg persze rányomhat bárki, de ezért fejvesztés jár normális esetben, teljesen megérdemelten. A tokenek összegyűjtése a WC-be nem könnyű feladat, éppen ezért az elpazarlásuk óriási felelőtlenség. Ha csak kevés időd jut játszani, akkor próbáld úgy intézni, hogy a wildcardok alatt versenyezz, hiszen megéri.

A kulcsok és dobozok: a játék során kulcsokat kap az ember, ezeket érdemes gyűjteni. Háromféle kulcs van: bronz, ezüst és arany. Természetesen a bronzot a legkönnyebb megszerezni, ebből kap az ember a legtöbbet, míg az aranykulcsok száma nagyon ritka. A kulcsok fejében dobozokat nyithat ki a játékos. A bronzkulcsokért többségében fúziót kapunk, többször “dollárt”, míg néhányszor egy egy csillagos kocsit.

maxresdefaultkgf

Az ezüstkulcsokért csak autót lehet kipörgetni. 1-5 csillagig. Az aranykulcsért is csak autó maxresdefaultuuhjár, 3-5 csillag értékű verda lehet a jutalmunk. 

Nagyon fontos, hogy a bronzkulcsos dobozokat négy óránként ingyen is kinyithatjuk. Erre érdemes odafigyelni, hiszen sokszor olyan fúziót ad, amely hasznos, illetve pénzre mindig szükséged lesz. Egyébként 100 bronzkulcsért nyithatunk egy dobozt. Érdemes még tudni, hogy minden tizedik kinyitott bronzdoboz után kapsz egy extra ajándékot. Ez rosszabb esetben egy ritka, piros fúzió, de általában egy stage 6. Ha ezüstdobozt nyitsz ki, prestige cup ideje alatt, akkor minden 15 nyitásra kapsz egy autót, magát a prestige cart. Ez aranykulcsok esetében minden 10. nyitásnál jelent egy kocsit a golden cup ideje alatt, egyéb időszakokban minden harmadik nyitás után kap a játékos egy stage 6 fejlesztést. 

Drop. Vannak versenyek, amelyeken csak bizonyos autókkal lehet indulni. Tehát pl. ha Honda LB NSX event van, akkor azon csak ezzel a márkával és típussal indulhatsz el. Mi van, ha nincs meg ez az autó? Aggodalomra semmi ok, természetesen megnyerheted, dobozok által. A játék ilyenkor a dobozokat úgy állítja be, hogy egy-egy kipörgetés során több esélyed van a bizonyos autó megnyerésére. Általában 10x-es vagy 20x-os kipörgetési lehetőséget kínál fel a játék. 

 

A kulcsokon kívül érdemes az aranyakat és a pénzt gyűjteni. Aranyért tankolhatsz, illetve felgyorsíthatod a különféle fejlesztéseket, és helyettesítheted a pénzt. Dollárért fejlesztheted a kocsidat.

A következő ábra mutatja, hogy a különböző autók esetében mennyi esélyed van arra, hogy stage 6 fejlesztést pörgess ki:

45612411_307497816751871_448670679085088768_n

Az autók: a játék főszereplői, a játék legfontosabb összetevője. Minél több jó autót gyűjteni és felépíteni. Már fentebb is írtam, az autók egytől ötig terjedő csillagszámot kapnak, természetesen a ritkaságától függően; vagy hogy máshogy fogalmazzunk: minél 38190285_2080610998615897_3458855476932902912_njobb egy autó, annál ritkábban kapja meg a játékos. 

Ami nagyon fontos: ötféle kategóriája van a kocsiknak. T1-től T5-ig. A T1-ben vannak a gyenge kocsik, értelemszerűen a T5-ben a király verdák. Ez nem ugyanaz, mint a csillag. T4-es autó is lehet ötcsillagos például. Viszont ezen kategóriamegjelölés alapján vannak a különböző versenyek és feladatok, a lényeg, hogy mindegyikből legyen pár.

A buy, vagyis vásárlás fül alatt lehet megnézni, milyen autók vannak a játékban. Kategóriánként és márkánként is szortírozhatjuk a verdákat. A kocsik nagy része nem vehető meg, el kell nyerni. Erre négy lehetőség van: a dobozok által, különféle versenyek által, a szezonautó megnyerése, a crew segítségével. A negyedik verzió, amikor a játékban autót vásárolhatsz, igazi pénzért, erről később esik majd szó.

fullsizeoutput_202e

A játék központi eleme az autók felépítése. Minél jobban “felhúzol” egy autót, minél több fúzió van benne, annál gyorsabb lesz Ez pedig értelemszerűen azt jelenti, hogy több esélyed van nyerni. 

Egy autó esetében hét dolgot lehet fejleszteni: karosszéria, gumik, motor, sebességváltó, kipufogó, légszűrő (intake?) és turbó. Mindegyik, a kocsi teljesítményével összefüggő összetevő hat fokozatból áll. Tehát például egy sebességváltót hatszor lehet fejleszteni. Az első három estében csak simán pénzbe kerül. A negyedik és ötödik esetében a pénzen kívül időbe is kerül, amíg elkészül a fejlesztés. Ez a kocsi kategóriájától függően változó lehet, T5-ös autó esetében 6! óra. 

fullsizeoutput_2037.jpeg

Az utolsó fokozat a stage 6. Ezt nem tudjuk sem pénzzel, sem aranyért megvenni. A játék során kapunk stage 6-okat, többek között versenyeken vagy dobozok által lehet megkaparintani őket, de ezek nagyon ritkák. Éppen ezért egy autót teljesen felépíteni nagyon nehéz, és bizony a szerencse is döntő faktor benne.

A fúziók jelentik a fejlesztések lelkét. Háromféle fúzió létezik: zöld, kék és piros. A zöld a leggyakoribb, ha piros a legritkább. Fúziókat nem lehet vásárolni, viszont nagyon sokféle módon hozzá tudunk jutni. Bronzkulcsdobozok, versenyek, napi feladatok elvégzése által legfőképp. Random kapjuk a fúziókat, mindenféle logika nélkül. 

Fontos tudni, hogy a különféle autók különféle szinten építhetőek fel. Az egy csillagosakban kevés a fúzió, tehát egyszerűbb őket fullosra húzni, az ötcsillagosakba sok fúzió fér, de itt is van különbség sárga és lila ötcsillagos verdák között. A legjobban fejleszthető autók a lila ötcsillagosak, ezeket az esetek többségében igazi pénzért vásárolhatjuk meg. 

Figyelemmel kísérhetjük, hogy melyik autóhoz milyen és mennyi fúziónk van. “I”, majd inventory ikon alatt találhatóak ezek, stage 6 összetevőket is láthatjuk itt. Ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt egy autót fel szeretnénk építeni. Ha nincs elég stage 6, akkor szinte felesleges belekezdeni, mert az autó nem lesz igazán gyors. 

Az autónk állapotát, illetve szintjét nyomon követhetjük. Az “i” ikonra kell kattintani, és mindenféle infót nyerhetünk ki az autóról. 

fullsizeoutput_2033

Egy autót eladhatunk és szétszedhetünk. Gyakran elő fog fordulni, hogy egy-egy kocsiból több is a birtokunkban lesz, eladni mégsem érdemes őket. Sőt, kifejezetten óvakodj a verdák eladásától, nem éri meg!

2-6

 

A legjobb, amit csinálhatsz, ha szétszeded őket. Stripre kell kattintani ehhez. Ez esetben a kocsiból fúziókat és jó esetben stage 6 fejlesztéseket lehet kinyerni. Minél fejlettebb egy autó vagy minél több csillaggal rendelkezik annál több fúziót ad. Ezt követően az autó eltűnik a garázsból.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy bizonyos autók esetében mennyi fúziót kéne kinyerned a kocsiból, ha striptelted. Azért írom feltételes módban, mert szerintem ez a táblázat nem minden esetben helytálló, de irányvonalnak megfelelő. Nem készpénz, de nagyjából így néz ki:

39996599_1962595303807124_413816650110861312_n

A kocsi ereje, vagyis tulajdonképpen a gyorsasága két részből tevődik össze. Az első az a sima fejlesztésekből áll (PP a neve), míg a második rész, az EVO a fúziók révén növelhető. A kettő együtt adja az autónk teljes erejét, vagyis azt, hogy milyen gyors a verda.

Screenshot 2018-11-08 14.14.05.png

Az autókat tuningolni is lehet, sőt kell is. A nitrót, a váltót és a gumikat lehet állítgatni. Ezt nagyjából mindig úgy kell beállítani, hogy az EVO-szám a lehető legtöbbet mutassa. Lesznek majd kivételek, de ezek száma nem számottevő.

 

Az eventek, vagyis a versenynaptár. A játékkészítők szerencsére gondoskodnak róla, hogy ha ezzel a játékkal játszunk, akkor ne unatkozzunk. Rengeteg versenyt, vagy más néven evenetet játszhatunk. Ezeknek a nagy része fix, vagyis pontosan tudjuk, hogy egy szezonon belül melyik verseny mikor van, miért játszunk, hány RP-t lehet szerezni. A fellelhető és aktuális versenyeket a térképen találhatjuk meg. 

fullsizeoutput_2016

A legfontosabb eventek:

Prestice Cup (PC): kijelenthetjük, hogy ez a CSR2 legfontosabb versenye. A szezon második hetén kezdődik, csütörtökön. Az event harminc futamból áll. Azt már jóval az event előtt tudjuk, hogy milyen autó lesz szükséges, hogy részt vehessünk a PC-n. 50 ezüstkulcsért pörgethetünk a PC-autóért, általában 10x-os drop mellett. Van úgy, hogy a drop ellenére sem kapja meg valaki az autót (bár erre azért kevés az esély), a játék esélyt kínál a PC-car elnyerésére ha 15x próbálkoztunk. Ekkor automatikusan megkapjuk a prestige cart. Persze ez 15×50 ezüstkulcsba kerül.

fullsizeoutput_2012Na jó, de miért is fontos ez a verseny? Azon kívül, hogy különféle ajándékokat lehet nyerni, a legfontosabb ismérve, hogy rendkívül sok csapat RP-t lehet vele nyerni. Ha a harmincadik versenyt sikeresen vesszük, akkor azért 180 ezer RP-t kap a csapat, ez ugye harminc taggal számolva 5,4 millió, vagyis a szezonautó megnyerésének a felét el lehet érni csupán PC által. Éppen ezért minden csapat szinte kötelezővé teszi a PC-t, elsőbbséget élvez, hiszen nagyon megdobja a csapatok pontjait. 

Golden Cup (GC): ez nem minden szezonban van. Ritkán nyerhető autókkal lehet rajta részt venni. Az autókat 10 aranykulcsért lehet megnyerni, 20xoes nyerési ráta mellett. 30 futam van egy Golden Cupon. 

EVO Cup: sok esetben, ha valaki megnyeri a Golden Cupot, akkor automatikusan kvalifikálja magát az EVO Cupra. Ez nem minden GC után van, de általában megrendezik. Fontos tudni, hogy ezt viszonylag nagyon nehéz megnyerni, általában majdnem fullosan felépített autó kell a megnyeréséhez. Ez azt jelenti, hogy minimum öt stage 6 fejlesztés meg kell, hogy legyen, és a fúziók kb mintegy 90%-a. 

Suply Cup: ez egy 25 futamból álló versenysorozat. Csak azzal a márkával lehet rajta elindulni, mint ami a PC-n szükséges. A típus mindegy. Tehát ha a PC-hez egy Ferrari F40 szükséges, akkor a Suply Cupon bármelyik Ferrarival el lehet indulni. Miután megváltozott Jerry naptára, itt lehet még csapat RP-ket szerezni. 

Prize Cup: Minden szezon első péntekén indul. 50 futamból áll, és kulcsokat lehet rajta nyerni. 

Crew Cup: ennek a kupasorozatnak a csapat miatt van jelentősége, hiszen a csapat együttesen tudja elérni a kupában rejlő ajándékokat. Minden csapattag három futamon vehet részt. A lényege az, hogy a csapattagok által megnyert győzelmek száma után kapja mindenki az ajándékokat. Tehát ha tíz crewtag megnyeri a saját három futamát, akkor az már 30 győzelem összesen. 

Regulation: ezek olyan futamok, amelyet akkor is játszhatsz, ha 1. már nincs mit csinálni, 2. ha offline vagy. Ezt reggeltől estig tolhatod, jól jön, ha pénzre van szükséged. A legnagyobb gond vele, hogy nincs benne next gomb, vagyis mindig visszadob a garázsba, és ez időigényes. 

Daily Battle: egy egy négyóránként játszható verseny. Egy futam, random autóval, amelyik kicsit erősebb, mint az ellenfélé. Ajándékokat lehet nyerni, fúziókat, kulcsokat, aranyat, dollárt stb. Ha lejátszottál egy daily battle futamot, akkor négy órát kell várnod a következőig. Érdemes rá odafigyelni, hiszen néha 10 ezüstkulcsot is ad. Általában elsőre megnyeri az ember, de vannak autók, amelyikkel megszenved az ember, ha addig még nem vezette, és nem ismeri. Van, hogy 3-4 próbálkozás kell ahhoz, hogy győzz. 

Nem csak az ajándékok miatt érdemes tolni ezeket a versenyeket, hanem mert mérföldkövek vannak. Az elején természetesen több, később minden 100-ik vagy 250-ik megnyert verseny után kap ajándékot a játékos, igaz, ilyenkor aranykulcsokat. 

A napi versenyek: minden nap van egy verseny, ez legtöbbször csak egy trial verseny, amely fúziókat vagy stage 6-os fejlesztéseket ad. Van, amikor tokenekért versenyezünk, de van, hogy kulcsokért, dollárért vagy aranyért. Itt a kritérium nagyon széles körű lehet. Megadják, hogy T1 vagy T4 kocsival menj, és még valamit, amely minden esetben változó. Ez lehet, hogy legyen a rendszámon valami írás, vagy a maximum erőssége az autónak, esetleg, hogy a motor csak hármas fokozatú lehet. Ezt mindig feltüntetik.

fullsizeoutput_202c

Fizetős versenyek (illetve autók): a játék alkalmanként csinál olyan versenyeket, amelyeken csak olyan autókkal lehet részt venni, amelyekért valódi pénzt kell fizetnünk. Sajnos az utóbbi időkben a legjobb autók ide kerültek, így tehát mélyen a zsebbe kell nyúlni, hogy megszerezzük az autót, illetve részt vehessünk a versenyen. 

game-csr2-hero-1-1

Hogy mi számít soknak, az természetesen teljesen relatív, sokan elvből nem fizetnek pénzt egy ingyenes játékba, míg vannak olyanok, akik minden autót birtokolni szeretnének. És vannak az “átlagjátékosok”, akik néha azért vesznek egy-egy fizetős verdát. Óvva intenék minden kezdő játékost, hogy autót vásároljon pénzért, legalábbis, amíg nem jut el egy haladó szintre. Egy autót megvenni egy dolog, de azzal még nem értünk el semmit, hiszen fel is kell építeni, hogy értelme legyen. Viszont ahhoz, hogy az a “luxusverda” gyors legyen, szintén pénzt kell áldozni, ugyanis a fúziókat szintén dobozokból kell kipörgetni, de ezek a dobozok igazi pénzbe kerülnek. Ha valaki azt gondolja, hogy “rendben, de hát nekem van egy rohedli fúzióm”, akkor szintén tévúton jár, hiszen ahhoz, hogy az autó igazán jól menjen, kellenek a stage 6-os alkatrészek, de ezekkel egészen biztosan nem rendelkezik senki…Szóval adott esetben egy-egy fizetős autó felépése – az autó megvásárlásával együtt – akár 20-30 ezer forintot is kóstálhat. 

Tempest: az állandó versenyeken kívük van egy kis sztorivonal is. Ezek a tempestek. A különböző kerületek versenybandáit kell legyőzni, kocsikategóriánként.  A végén mindig a főgóré ellen kell menni. Amennyiben legyőztük, megkapjuk a verdáját. Jelenleg három tempest van, a játékosok neve előtti szám azt mutatja, hogy éppen hol tartanak. 

40586909_1970022743064380_8262198303500795904_n

tempest idők

A legfontosabb: ha végeztünk pl az egyes Tempesttel, akkor jönnek a licencek. Öt kategória (T1-T5), öt szintidő. Amennyiben ezeket megcsináltuk, jöhet a következő Tempest, de nagyon fontos: a licenchez használt autók különleges jelölést kapnak, amely után az azzal a kocsival ment versenyek 10%-kal több RP-t jelentenek a játékos számára. Tehát érdemes azt a kocsit felépíteni a licenche, amellyel liveozni szeretnénk.

hqdefault

 

Live: A live adja a játék sava borsát. Itt valós időben igazi játékosok ellen játszol, akik pont olyanok mint te. A live azért fontos, mert itt kaphat egy játékos a legtöbb RP-t és a legtöbb dollárt. 

Egy nap tulajdonképpen bármennyi live versenyt tolhatsz. De van, hogy az elért győzelmekért bronzkulcsokat kapsz. 15-ös sorozatok vannak, az első győzelemért 20, a harmadikért 30, míg a nyolcadikért 100 bronzkulcs jár. Akik végigviszi a 15 futamot, tehát 15-ször nyer a live-ben, annak a végén 10 ezüstkulcsot írnak jóvá. Sajnos azonban nem minden esetben. Ezt követően 8 órát kell várni arra, hogy ismét bronzkulcsokért játszhass. Van kivétel: amennyiben a 15-ös sorozat első versenyét megnyered, és pl nem játszol tovább, akkor ha visszajössz, és eltelt 8 óra, akkor elkezdheted a következő 15-ös kört is, bronz- illetve ezüstkulcsokért. Ha komolyan gondolod a játékot, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy 30 live győzelmet elérj, hiszen az 300 bronzkulcs egy nap. 4200 egy szezonban.

Nagyon fontos rész következik, ezért figyelj. A live versenyek során találkozni fogsz olyan emberekkel, akiknek a nevében W/L (won/lost) szerepel, vagy egy “körbe-körbe” szimbólum, esetleg a swap szó. Ez azt jelenti, hogy ezek a játékosok úgy játszanak, hogy egyet nyernek, egyet veszítenek. Igen, jól értelmezed, szándékosan. Ráadásul hosszú időn keresztül. Az elején furcsállhatod, hogy ilyen van, de később rájössz, hogy ha eredményesen szeretnél játszani, akkor csak így van rá esélyed. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy RP-t és pénzt gyűjts. Az elején én magam is ódzkodtam ettől, de idővel rájön az ember, hogy ez a legoptimálisabb módja az előrehaladásnak. 

rjoaprqlz6q11.jpg

Rendkívül fontos: ha úgy döntesz, hogy ezeket a jelöléseket beteszed a neved mellé (W/L), tradelsz vagy swapolsz, akkor semmi esetre ne legyél paraszt! Legyél korrekt, és ha egyet nyertél, akkor a következőt veszítsd el. Így korrekt.

Itt azonnal megragadnám az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmedet egy íratlan szabályra. Ha egyértelműen látod, hogy magyar játékos ellen játszol, akkor úgy illik, hogy W/L-t játszol. Mindegy, hogy nem szerepel az ő nevében, vagy a te nevedben, ezt kívánja az etikett. A magyarok próbálják segíteni a magyarokat, inkább a többi nemzet játékosát akard legyőzni.

A versenyzés: a játék menete nem komplikált. A készítőknek sikerült egy nagyon egyszerű kezelési felületet alkotniuk a versenyzéshez. 

A start: általában a zöld tartományban kell lennie a mutatónak. Perfect startra törekedjünk, de több esetben a good is elég lehet. 

A váltás: + jellel váltunk felfelé, – jellel váltunk lefelé, pofon egyszerű. A zöld zónában érdemes váltani.

Nitro: mivel gyorsulási versenyről van szó, természetesen terítéken van a nitró használata. Minden autónál más az a pont, amikor a nitrót indítanunk kell, de nem hibázhatsz nagyot, ha kettesben nyomsz rá. 

Nagyon fontos különbség van a normál verseny és a live verseny mechanizmusa között. Normál versenyek esetében (tempest, eventek, daily battle stb) az autó automatikusan startol. Tehát “elengeded” a mutatót a maxtól, és amikor lejár a visszaszámlálás, akkor elindul a kocsi. Itt arra kell csak figyelni, hogy amikor a visszaszámlálás a nullán van, akkor legyen a mutató a zöld tartományban. 

Viszont van egy nagy különbség a live versenyzéshez képest, és ez szerintem sok játékosnak gondot okoz az elején. Nekem legalábbis nem volt egyértelmű. A live versenyek esetében (kivéve T1 kocsik) van még egy launch, vagyis start gomb. Az autó nem indul el magától, ha a mutató a zöld tartományban van a visszaszámlálás után, mint a normáli versenyek esetében, hanem meg kell nyomni még egy gombot a starthoz. A bal oldalon levő launch gombot. Tehát elindul a maxtól a mutató visszafelé, odaér a zöld tartományhoz, amikor nullán van a visszaszámláló, és ekkor nyomod a launch gombot. Így lehet csak startolni a live versenyeken, és sokan megszenvednek, amíg rá nem jönnek. 

maxresdefault

A live versenyek esetében látni fogod, hogy több esetben nem csak azonos kategóriájú autók vannak egy-egy lobbiban. Ennek az az oka, hogy nem a kategória a mérvadó, nem is a márka vagy a csillagok száma, hanem az úgynevezett dyno idő. A dyno idő az az idő, amelyet a kocsit optimális esetben futni tud. Ezt a tune fül alatt találhatod. Ez megmutatja, hogy mit tud a kocsid. Mennyi a sebessége fél- és negyedmérföldön, valamint mennyi idő alatt futja a kocsi ezt a távot. Ezen kívül megmutatja, hogy álló helyből, vagyis nulláról mennyi idő alatt gyorsul a verda százra, illetve 200-ra (km/óra esetén).

fullsizeoutput_2050

Bizonyos esetekben tudsz gyorsabbat futni, mint a dyno idő, de ez viszonylag ritka, és a játék azzal az idővel számol, ami itt szerepel. Idő alapján több lobbira osztja a liveozni kívánó mezőnyt a játék, így elméletileg nem lehet nagy különbség az autók között. 

Íme a lobbiidők, ezt még most mentsd el a telefonodba, mert sokszor jól jöhet:

fullsizeoutput_2038

Fentebb említettem, hogy a live versenyzés egyik fő erénye, hogy nagyon sok RP-t ad, többet, mint bármely más versenyzési forma. Nem is olyan régen a játék készítői megváltoztatták a respect pontok számítási módját, és így sokkal átláthatóbb lett a rendszer. Most így néz ki:

42330814_1996521837081137_2543555524763320320_n.jpg

Több fontos dolog kirajzolódik a táblázatból. A legfontosabb, hogy mindenféleképpen licences autóval kell menni, hiszen 10%-kal többet ad. A másik fontos tényező a csillagok száma. Lila csillagos autó ad a legtöbbet, éppen ezért egyszer talán érdemes átgondolni azt a vásárlást. A táblázat abból indul ki, hogy a kocsi legalább 700 PP-vel bír, és az EVO-ja 1000 fölött van.

Egyebek. A játéknál van természetesen belépési bónusz. Normális esetben minden nap játszol a játékkal, ezért erre nem fordítasz elegendő figyelmet, de ha nem vagy annyira a rabja a játéknak, akkor is érdemes naponta belépni a CSR 2-be, hiszen értékes ajándékokat nyerhetsz magadnak és a csapatod számára.

fullsizeoutput_2036

A játék elején, az első pár szezonban még máshogy néz ki ez a táblázat. Az amolyan mézes madzag. RP-t már nem lehet szerezni, ezt áttették a készítők a Supply Cupba.

A napi feladatok. A bal oldali kis fülnél jönnek elő a napi feladatok. Ha ezeket megcsinálod, szintén ajándákokat vághatsz zsebre. Ezeket érdemes megcsinálni, még akkor is, ha némelyik időigényes. Ha mindet elvégezted, akkor kapsz egy meglepetésajndékot is. Mindig éjfélkor indulnak újra a feladatok.

Screenshot 2018-11-07 16.15.32

A profilodat érdemes átírni, legtöbbör az ember facebookkal jelentkezik be, és a játék ezt a nevet használja. Ha komolyabban szeretnél a játékkal foglalkozni, akkor érdemes többet liveozni, vagyis hasznos, ha w/l vagy swap vagy hasonló szerepel a nevedben. Az enyém például így néz ki:

fullsizeoutput_2051.jpeg

Szólószezon. A szezont a játék két részre osztja, első és másodk hétre, és ezen időintervallumon belük küzdhetsz külön kulcsokért. Ez tulajdnonképpen egy szólószezon, ahol az egy hét alatt szerzett RP kerül beszámításra, csapat RP nélkül. Ez szerdától szerdáig tart mindig. Kicsit randomizált, hogy milyen csoportba kerülsz. Az is lehet, hogy egy átlagos teljesítménnyel kulcsokat érő pozícióban végzel, de az is lehet, hogy sokat játszol, de nem kerülsz be a legjobb tíz közé (mint én mindig…). Általában az első helyeken olyan játékosok végeznek, akik maxolják a napokat, szóval napi 300 ezer RP-t szereznek. Néha érdemes ránézni erre a listára is.

fullsizeoutput_2052

Ahogy kezdesz belelendülni a játékba, és egyre jobban megtetszik, biztosan elkezdesz majd azon agyalni, hogyan lehetne gyorsabban fejlődni. Több aranyat, dollárt, kulcsot kapni, a legcoolabb verdákat összegyűjteni, és maxra felépíteni, és akkor a google azonnal ki fog dobni ezerféle csalási lehetőséget. Hack , mod és társai. Ezek arra jók, hogy kísértsenek, hiszen mindenki szeretne gyorsabban előrébb jutni, ugyanakkor nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmed: NE TEDD! Ne csalj, ne próbáld meg átvágni a játékot, mert egyrészt etikátlan, másrészt a játékkészítők sem hülyék, és azonnal bannolnak téged. Vagy részlegesen vagy teljesen kitiltanak a játékból. Ráadásul a könnyebb útra csábító oldalak sem éppen megbízhatóak, ne gondold, hogy egyik percről a másikra te végtelen aranyat, kulcsokat meg dollárt fogsz kapni, mert kellemetlen meglepetések érhetnek…

Legyél korrekt, és ne csalj! És persze gyűjtsd az RP-ket! Remélem találkozunk a virtuális utakon!

(Ez az írás 2018. novemberében készült, és előfordulhat, hogy az idő múlásával a játék megváltozik, a készítők változtatnak néhány dolgon. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a leírás néhol nem felel meg a valóságnak, kérlek, jelezd. Szeretnék naprakész információval ellátni minden, a játék irán érdeklődő magyar hölgyet és urat. A későbbiek folyamán minden egyes javításnál, updatenél feltüntetjük a dátumot is)

 

 

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük