Doktor úr és Mekk Elek esete, avagy hatalmi játszmák egy fiktív bolygón

Szerző: | márc 20, 2022 | Sellei | 12 hozzászólás

Szeretem a meséket, sokszor a valóság ihleti őket. Most én is elmesélek egyet. A következő történet természetesen fiktív, a benne található személyek kitaláltak. Ha bárki magára ismer, vagy valakit felismerni vél, az a véletlen műve. „Történetünk szereplői kitalált alakok, a műsorban csúnya szavak hangzanak el, elolvasását semmilyen korosztálynak nem ajánljuk.”

Adott egy kisebb bolygó, ahol az egyik sportág nem hogy nagyon népszerű, de rendkívül eredményes is. A klub neve: MMTI, amely furcsa mód a Mindent Megnyertünk Többször Is rövidítése is lehetne. 

A történet szereplői a következők: 

a klub volt elnöke: a Doktor

a kisbolygó polgármestere, vezetője: Mekk Elek

az egyesület korábbi edzője: Bú úr

Valamint a politika, mint mindig. Ezen a fiktív bolygón sajnos nagyon rányomja a bélyegét mindenre a politika.

A kisbolygó illetve az egész Állam értetlenül áll a Doktor menesztése előtt, és mi megpróbáltunk utánajárni, mi is történhetett valójában. A történet természetesen nem ma kezdődött, nem is a napokban. A kronológiában 2020. novemberéig kell visszamenni. Ekkor Bú úr az MMTI vezetőedzője, a viharfelhők már gyülekeznek, valami nem stimmel a nagymúltú csapattal. A Doktor tisztában van a helyzettel, és lépni szeretne az ügyben. Közölte az MMTI elnökségével, hogy Bú úr személye nem biztos, hogy a legmegfelelőbb a világ egyik, ha nem a legerősebb csapatának élén.A kisváros polgármestere, Mekk Elek, ezt nem hitte el, és mivel nagy támogatója és barátja volt Bú úrnak, egyenesen lehetetlennek tartotta azt. Az elnökség leszavazta Bú úr menesztésének lehetőségét, de egy három tagból álló bizottságot állított fel, hogy kinyomozzák, mi igaz ebből, és mi nem. A történethez hozzá tartozik, hogy a Doktor bár egyszemélyben volt az MMTI elnöke, a döntéseket mindig demokratikusan, az elnökséggel karöltve hozta meg. 2020 év végénél kisebbségben maradt a véleményével. 

Telt-múlt az idő, és a csapat körül egyre bizarrabb lett a helyzet. Rendkívül ügyes játékosok jelentették ki kerek perec, hogy ha Bú úr marad az edző, akkor ők viszont továbbállnak, másik bolygóra igazolnak inkább. A bizottság is erre a végkövetkeztetésre jutott: ha az edző marad, 5-6 híres játékos megy. Ezt nem engedhették meg maguknak, pedig akkoriban Bú úrról rendkívül sok pozitív írás jelent meg, egyenesen a sportág zsenijének avanzsálták, a rossz hírek szerint ez azonban megrendelésre készült propaganda anyagok voltak. 

Na, de vissza az eredeti témához. Az elnökség szembesült azzal, hogy a Doktor úrnak igaza volt, és menesztették az edzőt. Mivel a történetünk a jövőben játszódik, ahol a kredit a fizetőeszköz, így könnyen nekiugorhatunk a következő résznek. Sokan úgy gondolták, hogy a klub költségvetésének egy részt a helyi űrhajógyár finanszírozza, és a város is ad nem kis összeget. Ezek azonban a következőképpen néznek ki: 

Úrhajógyár: 200-300 kredit

Város: 300-400 kredit. 

Hajós úr, a korábbi polgármester alatt voltak ezek az összegek aktuálisak, ezek azonban Mekk Elek regnálása alatt lecsökkentek. 1/3 körüli kredit maradt a klubnak. Érdekesség, hogy a város összes szakosztályánál csökkentették a kreditek számát, kivéve az Pankrációban. Nem meglepő persze, ez ugyanis a polgármester kedvenc sportága…És ha már szóba került: azt tudni kell a témához, hogy az Állam úgy határozott, hogy minden egyesületnek gazdasági társasággá kell alakulnia, Ez rengeteg helyen gyakorlatilag a következőképpen nézett ki: az egyesület 100%-os tulajdonosa a KFT-nek, és a mindenkori elnök az ügyvezető igazgató. A városban azonban úgy gondolták, hogy ez nem jó, és szerették volna a nagyjából 2500 kreditből táplálkozó klubot egy 30 kredites, újonnan alapított KFT-vel megvásárolni.

Természetesen a Doktor azzal számolt, hogy mivel ő a klub elnöke, így a cég ügyvezetői posztját is megkapja, de Mekk Eleknek más terve volt. Rafinált és szereti a kontrollt. Mint ahogy többször is nyilatkozta, a kisbolygónak így nincs beleszólása a klub ügyeibe. 

És csak most jön a java: A hírek szerint Mekk Elek kétszer felutazott a fővárosba, hogy a a sportág szövetségi elnökével találkozzon. Tárgyalgassanak kicsit, megvitassák a helyzeteket. Tudni kell, hogy bár egy oldalon álltak politikailag a szövetségi elnökével, Mr. Kárral, ő azonban egy másik csapathoz kötődik nem titkoltan. Mr. Kár tevékenységére jellemző, hogy fogalma sincs a sportágról, mégis évek óta vezetheti azt.  Nem egyszer olyan igazságtalan döntés is született, amely egyértelműen a kedvenc csapatát támogatta, egy másik kárára. De hát mit lehet tenni, ő az egész naprendszer vezetőjének, Döbröginek a jó barátja…

Természetesen azt nem tudjuk, hogy ezeken a megbeszéléseken mik hangzottak el, azt viszont igen, ami utána történt. Két napra a fővárosi látogatása után Mekk Elek behívatta a városházára Doktor urat. A klub elnökétől a belépéskor elvették a telefonját, majd a megbeszélésen közölték vele, hogy megrendült a bizalom iránta…Tehát azt az embert, akinek évek óta az élete meghatározó munkája a szakosztály eredményessége volt, amely az elnöksége alatt mindent is megnyert, megalázó helyzetbe hozták, majd közölték vele, hogy hát bocsi, nem bízunk benned. 

Miközben ezeket a sorokat írom, megmondom őszintén tudat alatt is ökölbe szorul a kezem, mert egyszerűen számomra hihetetlen, hogy miért kell maguknak fontosnak tartó politikusoknak olyan helyen megjelenniük, amihez az ég világon semmi közük. Mindezt ebben az esetben egy olyan politikus tette meg, aki életében ha egyszer volt MMTI meccsen, akkor is csak fotózkodni, hiszen a külsőségek nagyon fontosak. 

A Doktor természetesen tisztában volt vele, hogy így abszolút ellehetetlenítették, és így nem lehet normálisan dolgozni. Mi van, ha a bolygó egyszer csak felemeli a bérleti díjat, mi van, ha egyszerűen csak “eltűnik” pár szponzor…? A Doktor az elnökség elé ment, és kérte, hogy szavazzanak ellene, hogy ne ő legyen az elnök. Az elnökség ezt megtette. Egy feltételt szabtak számára: nem nyilatkozhat és nem beszélhet a játékosokkal sem. Akkor még egyszer: A Doktornak, aki a klub elnöke és a sikereinek egyik kovácsa volt, kvázi a menesztésekor megtiltották, hogy azokkal a játékosokkal és a szakmai stábbal beszéljen, akikkel egyébként kiváló viszonyt ápol. 

Hogy mi lesz ezután a városban? Senki sem tudja, csak azt, hogy addig itt is minden rendben volt, amíg a politika ilyen mértékben rá nem telepedett az egyesületre. A hírek szerint Mekk Elek kabinetfőnöke kapja meg az ügyvezetői állást az egyesületnél. Ő egyébként az elnök a másik nemű csapatnál, akik éppen a kiesés ellen küzdenek – a másodosztályban. A különbség persze nagy: Ha valaki el tud vezetni egy gokartot, nem biztos, hogy ugyanúgy el tudja vezetni a Ferrarit. De sokszor láttuk, hogy nem a tudás számít, hanem a kapcsolatok. 

A kisbolygón nagyon szeretik a sportágat és a Doktor urat is tisztelet övezi, éppen ezért Mekk Elek többször úgy próbált meg kommunikálni, hogy az megtévesztő legyen. Mintha ő nem tett volna semmit. Sőt, igazából ő azt szeretné, hogy ha a Doktor maradna a helyén. Érdekes összefüggés lehet, hogy az Államban épp választások lesznek hamarosan, nyilván egy hozzá nem értésről tanúsított fiaskó nem segít Mekk Eleken. Holott az igazság mást mutatott. Felajánlotta nagy kegyesen Mekk Elek, hogy a Doktor maradhat az MTTI-nél. Na, nem a klubvezetésnél, az azért mégsem járja. Nem, Mekk Elek kitalálta, hogy a mindent megnyerő ember, a 14 éven aluli lakosokkal foglalkozzon. Tehát felajánlotta a Doktornak, hogy bár eddig a legkomolyabb agyműtéteket hajtotta végre sikerrel, legyen kedves lemenni a gyerekosztályra, és horzsolásokkal foglalkozni…

A legfontosabb kérdések számomra a következők: 

Cui prodest? – Kinek az érdeke?

Létezhet ilyen? Ön szívesen élne kisbolygón?

Válaszokat szívesen várok. 

 

A borítókép zöld-fehér. Ennek egyetlen oka van: a kisbolygón sok a zöld övezet, a fa, a bokor, a gyökér. Fehér, mert gyakran havazik, por formájában.

About Sellei Zoltán

12 hozzászólás

 1. A tanmese nagyon jó,de akiknek ezt érteniük kellene el sem olvassák,vagy meg sem értik! A politikának a sportban semmi keresnivalója nincs, de a templomokban újabban egyre nagyobb teret kapnak!

  Válasz
  • Hogy Doktor urat sajnálni tudjam, el kéne felejteni, hogyan bánt el Bú úrral a z egyesület fenállásának 20. évfordulóján…

   Válasz
   • Nem az a kérdés hogyan bánt szerintem , az eredmények Őt igazolják , nem kicsit hanem nagyon ! Az a gond hogy a jól felépített csapat sikerét is KI AKARJÁK SAJÁTÍTANI a kóklerek !

    Válasz
 2. Minden szavával egyetértek

  Válasz
 3. Az ilyen, ls ehhez hasonló történetek egy letűnt kor jellemzői voltak. A pártállami diktatúra, a hozzánemértés előbb-utóbb porig fog rombolni minden, még megmaradt értéket. Helyüket a selejt, a giccs fogja elfoglalni…

  Válasz
 4. Jujjuuuj…ez az azért elég Doktor úr szagú verzió. Habár tudjuk, hogy milyen fontos napjainkban a dezinformáció. Nyilván Sellei Úr félve a jogi következményektől nem elég tökös, hogy a személyeket nevükön szólítsa.
  Ha igazán jól tájékozott lenne Sellei Úr és nem csak a Doktor Úrtól és a fórumokról tájékozodott volna, akkor nem írna le ilyen agymenéseket.
  Ezzel szemben az igazság az, hogy: Doktor Úr egyszer betrappolt egy papírral az MMTI öltözőjébe egy papírral, hogy írják alá a hölgyek, hogy Bú Úrra nem akarnak tovább dolgozni. Ennek az lett a vége, hogy az akkor CSK kizavarta Doktor urat az öltözőből, hogy mit képzel magáról. Egyedül egy játékos volt hajlandó beleíratni a szerződésébe a maradásának a feltételeként aki azóta egy vodkás kitérő után már a Sasoknál bénázik franciáúl.
  2020 November? Jé, nem akkor menesztették a Torreádort VodkaLandből? De, igen!
  Bú Úr Mekk Elekkel jóban volt? Akkor ezek szerint a másik 9 elnökségi taggal is, hogy leszavazták Doktor urat!:)
  Politika? Kérdezem én, ki rakta oda a Doktor urat anno? A politika! Ki távolította el? A politika!
  Már Hajós úr is dobta volna ha nem derül ki, hogy csoportosan lógatja a vasmacskáját a a kiscsikókba! Szerencséje volt…akkor is!
  Bú Úr már régen tudta, hogy otthagyja az MMTI-t, de ez is szándékosan félre lett kommunikálva!
  Doktor Úr ilyen kevés munkával sehol sem keresne ennyit és csak a saját pozíciójának a megtartása volt a cél mindig is. Nem sikerült! Eddig tartott!
  Hangoztatta, hogy nem szól bele semmilyen szakmai dologba, pedig bizony megtette. Még a Torreádor első regnálása alatt is aki miatta távozott és a vodkát választotta 3 évig, majd betlizett és meg kellett mentenie a magánéletét is és egyedül Az MMTI-hez érte meg visszajönnie. Ez feküdt a Doktor Úrnak, ugyanis ismét a megmentő szerepében tetszeleghetett!
  Regényt tudnék írni, de ez nem az a fórum.
  Hogy Doktor Úr lenne a siker kovácsa? Persze, névlegesen, mert ő volt ott, de ha a nagymamám lett volna az elnök akkor ennyi pénzből ő is megvette volna a legjobbakat!
  Sellei Úr, nem ér meg annyit az egész, hogy a Doktor Úr megbízásából ilyeneket írjon. Csak az eddigi “munkáját” rontja…
  Sok sikert Doktor Úrnak Szegeden…
  Üdvözlettel,
  Lucifer

  Válasz
  • Hiába küldi el kétszer, csak egyszer fog megjelenni.

   Természetesen az írása olyan, mint a magyar politikai élet, tele van csúsztatással és bullshittel.
   Ha kicsit utánanéz az én véleményeimnek, akkor tisztán kirajzolódik, hogy nemhogy nem megbízásból készült az írás, ami természetesen nonszensz, hanem még csak nem is vagyunk egy hullámhosszon az említett úrral. A podcastot érdemes meghallgatni, ott egészen konkrétan az edző védelmére keltem. Feketén fehéren. Az, hogy egy valaki a kis bolygóról ilyen írásra ragadtatja el magát, megmutatja, mennyire is nagy a baj Magyarországon.

   Válasz
   • Bullshit? Nem vagyok egy Grimm, azt meghagyom a Doktor úrnak…:)
    Elég tényszerűen írtam. Ki ítéli meg, hogy bullshit e vagy sem? Ön? Akkor én is megítélhetem, hogy az Öné is az? Nem teszem. A történelem szépen helyrerak mindent idővel. Doktor úr kiebrudalása is pont ennek a “helyrerakó” folyamatnak a része!

    Válasz
    • Nem hiszem. Te is tudod, én is tudom 🙂

     Akkoriban Kriszti volt a csk nem? Aki csak akkor hosszabbított, ha Bú úr nem marad… nagymamád tudott tárgyalni világsztárokkal? Mert más igen…
     Nem jön ez össze, túlságosan kilóg a lóláb 🙂 de megtisztelő, hogy itt vagy

     Válasz
 5. Úgy gondolom,Doktor Úr képességét,elkötelezettségét és eredményeit megkérdőjelezni balgaság,még akkor is,ha Lucifer teszi.Nyílván azért teszi,mert valami érdeke fűződik hozzá.A mi érdekünk,az ETO kézilabdát szeretőknek pedig az,hogy folytatódjon az eddigi eredményes szereplés.Az,hogy valaki,vagy valakik a küllő közé botot dugjanak,hogy aztán eljátszák a jó kerékpárszerelő szerepét nem elfogadható.”Ittennék” bizony nem a lóláb lóg ki,hanem maga a ló.Nyílvánvaló,hatalomkiterjesztési kisérletről van sz (remélem,csak kisérlet) valami érdekében.Lehet,hogy gyengíteni kell a kerékpárt,hogy a terepversenyen egy rivális montainbike legyen a győztes? Ez ugyan nem lehetne a város érdeke,de elképzelhető,a politikai hűség még ezt is felülírja,s a jutalom bőséges lesz valami más területen..Az a párezer győri szurkoló meg majd beletörődik,hasonlóan az országos és külföldi szurkolótábor.Apropó:Már kezdem megérteni a tavalyi nagyarányú vereség okát:ez bizony Sellei Úrat igazolja,azaz nemcsak egy francia értett egyet Bú úr menesztésével.Jónéhányan dobálták a kapusba,vagy kapumellé a labdát.Ugye,hogy előbb-utóbb minden kiderül? Szeretnék már olyan országban élni,ahol nem földesúraké az első éjszaka joga.Hajrá ETO!

  Válasz
 6. Úgy gondolom,Doktor Úr képességét,elkötelezettségét és eredményeit megkérdőjelezni balgaság,még akkor is,ha Lucifer teszi.Nyílván azért teszi,mert valami érdeke fűződik hozzá.A mi érdekünk,az ETO kézilabdát szeretőknek pedig az,hogy folytatódjon az eddigi eredményes szereplés.Az,hogy valaki,vagy valakik a küllő közé botot dugjanak,hogy aztán eljátszák a jó kerékpárszerelő szerepét nem elfogadható.”Ittennék” bizony nem a lóláb lóg ki,hanem maga a ló.Nyílvánvaló,hatalomkiterjesztési kisérletről van sz (remélem,csak kisérlet) valami érdekében.Lehet,hogy gyengíteni kell a kerékpárt,hogy a terepversenyen egy rivális montainbike legyen a győztes? Ez ugyan nem lehetne a város érdeke,de elképzelhető,a politikai hűség még ezt is felülírja,s a jutalom bőséges lesz valami más területen..Az a párezer győri szurkoló meg majd beletörődik,hasonlóan az országos és külföldi szurkolótábor.Apropó:Már kezdem megérteni a tavalyi nagyarányú vereség okát:ez bizony Sellei Úrat igazolja,azaz nemcsak egy francia értett egyet Bú úr menesztésével.Jónéhányan dobálták a kapusba,vagy kapumellé a labdát.Ugye,hogy előbb-utóbb minden kiderül? Szeretnék már olyan országban élni,ahol nem földesúraké az első éjszaka joga.Hajrá ETO!

  Válasz
  • Akkor mérsékeljék,sőt töröljék!Köszönöm!

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük