Kézilabda: eddig, és ne tovább, avagy hova süllyedünk?

Szerző: | jún 19, 2022 | sport | 0 hozzászólás

Az elmúlt hetek kézilabdás szurkolói történései mellett szerintem nem szabad szó nélkül elmenni. A sportág drukkereiről mindig, minden körülmények között azt gondoltam, hogy különbek, mint a többi sportágéi, de az utóbbi időben sokan csúnyán rám cáfoltak.

Természetesen mint mindig: tisztelet a kivételnek. 

Győr-Ferencváros és Szeged-Veszprém. Engem nem érdekel, ki kezdte, engem nem érdekel, hogy úgy kezdődött, hogy visszaütött. Ami a két szurkolótábor között mostanában folyik, az szerintem egyszerűen primitív és a sportágidegen. Legalábbis számomra nem fér bele. Egyik csapat szurkolói sem tudnak emelt fejjel nyerni és veszíteni. Ez óriási gond. Nincs olyan győzelem egyik oldalon se, ahol a játékvezetők ne csaltak volna, ne vették volna meg őket. Nem, nem arról van szó, hogy egy kis froclizás nem fér bele, sőt, ez hozzátartozik. Nem erről beszélek.

Az elmúlt időben azonban kevesebb a “Hajrá, Fradi, Győr, Szeged, Veszprém, bárki!”, és több a másik csapatának gusztustalan szidása, azon szurkolóinak személyében történő megalázási kísérlete. Ez szerintem nincs rendjén. Úgy illik, ha hozzáteszem: én valószínűleg máshogy szocializálódtam, sosem drukkoltam igazán a magyar válogatotton kívül egyetlen csapatnak sem, így én könnyen beszélhetek. Összehasonlítási alapként csak annyit, hogy Németországban ilyennel nem találkozom, pedig itt is van Kiel-Flensburg vagy Bayern-Dormund. Ennek nyoma sincs, nincs f.ck Kiel vagy f.ck Flensburg póló, és nincs kommentháború, gyűlöletcunami az összes bejegyzésnél. 

A szurkoló azonban “csak” szurkoló, nem mindig a racionális gondolkodás híve, az érzelmek gyakran elragadják az embert, ezt onnan is látom, hogy rendkívül sok értelmes ismerősöm van, akik kedvenc csapata érdekében egy másodperc alatt eltorzul, és olyat mond vagy cselekszik, amelyet egyébként soha nem tenne. Ezt cikkíróként is sokszor megtapasztalom: mindegy melyik csapatot illeti kritika, a jogos észrevételekért is elásna sok szurkoló, mert hogy a “kedvenceit bántom”. Ez nincs így, a kritika teljesen rendben van, és alapvető feltétele a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak. Egy-egy cikkem után sokszor olyan üzenetek jönnek, amely szerintem kimeríti a btk fogalmát, pedig csak leírtam, amit gondolok. 

Azért mert valaki kritizál valakit, még nem utálja őt. Azért mert valaki máshogy gondolkodik, még nem azt jelenti, hogy ellenség. 

Örülnék, ha idáig eljutnánk. 

De nem jutunk. Azért nem, mert nem elég a szurkolói gyűlölködés, sajnos olyan szereplők is beszállnak ebbe az egészbe, akiknek abszolút nem kellene. Bodó Ricsi elhíresült felvétele mindenképp ide tartozik szerintem, most pedig a Telekom Veszprém hivatalos oldala! száll bele a Szegedbe, ami nonszensz. 

Nem lehetne valahogy ezen változtatni? Naiv kérés lenne, hogy a gyűlölködés helyett inkább a szurkolók a saját kedvenceiknek szorítsanak, őket buzdítsák, és ne az ellent gyalázzák? 

Attól félek, ez addig fog menni, amíg valami tragédia nem történik. Ne legyen igazam…

Hajrá, Győr, Fradi, Szeged és Veszprém. Próbáljunk változtatni a szurkolói kultúrán. A kedvenc sportágunk érdekében!

 

Ez pl a legújabb. Érdemes megnézni a videót és az alatta lévő kommenteket. Pedig máshogy is lehetne!

 

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük