Korona-krízis: van-e elég betegágya Európának? Magyarország meglepően jó helyen van

Szerző: | márc 19, 2020 | Sellei | 0 hozzászólás

A következő írást német nyelven a Katapult – Magazinban talátam. Érdekesnek és hasznosnak gondolom, ezért gyorsan lefordítottam, illetve aktualizáltam.

Kína kénytelen volt a koronavírus tetőzésekor egy új kórházat építeni, mivel az addigiak telítve voltak, és már nem volt elgendő kórházi ágy. Építési idő: 10 nap. De vajon hány betegággyal rendelkezik a többi ország?

Többnyire többel, mint Kína, de egyes országok gyorsan bajba kerülhetnek, ha még komolyabbra fordul a helyzet. Láthattuk, mi történik Olaszországban, de pl Portugália vagy Spanyolország is veszélyeztetett, sőt tulajdonképpen mindegyik ország, hiszen nem tudhatjuk, hol kezd el rohamosan nőni a kritikus fertőzöttek száma.

A kórházak számánál fontosabb statisztikai adat a betegágyak száma. Ezt a lenti térkép 100 ezer lakosra lebontva jeleníti meg. A koronavírussal megfertőzött, kritikus állapotban levő  betegek számára a legmagasabb szintú ápolás szükséges. Ezek az ágyak krízishelyzetben intenzív betegágyként is működni tudnak. 

A térképen levő adatok nem mutatják pontosan a szabad ágyak számát, mivel a kihasználtságuk nem köztudott, nem tudjuk, hogy igénybe vannak-e véve egyáltalán. 

Íme a Katapult – Magazin által készített térkép:

critical_care_beds_per_capita

A térképen jól látható, hogy mely országokban hogy áll a helyzet. A zölddel jelölt országok ágyellátottsága jónak mondható, a piros és fekete betűvel írt országok veszélyben lehetnek, ha a vírus nagyobb méreteket ölt.

Több érdekes adat is megfigyelhető. Én nem gondoltam volna, hogy Kazahsztán jobban áll ebből a szempontból, mint mondjuk Dánia, Norvégia vagy Japán. Magyarország a narancssárga zónában van, ott is viszonylag az élvonalban. Megmondom őszintén, ezt sem gondoltam volna.

Természetesen az egészségügyi ellátórendszer másik fontos szegmense az egészségügyi dolgozók száma. Ezzel is foglalkozunk majd a közeljövőben. 

Ez pedig egy olasz kórház a napokban…

[wpvideo 9Yvd7w21]

 

Sokkoló! Vigyázzatok magatokra és egymásra. Maradjatok otthon!

 

Az adatok forrása többrétű. 2009-2020 közötti időszakot ölelik fel. Az eredeti cikk itt található: https://katapult-magazin.de

Vielen Dank für die Möglichkeit an Katapult – Magazin, in Deutschland!

Az írás a következő forrásokat használta:

Europa: springer.com
Asien: researchgate.net
USA: ncbi.nlm.nih.gov
Kenia: sokodirectory.com
Kanada: ncbi.nml.nih.gov
Brasilien: healthmanagement.org

Chile: healthmanagement.org
Südamerika: atsjournals.org
Australien: journals.sagepub.com

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük