Koronavírus – Fokozódik a helyzet. Állapotfelmérés, fontos tudnivalók!

Szerző: | márc 9, 2020 | Egyéb | 0 hozzászólás

A mai napon felgyorsultak az események Németországban, ami a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket illeti. Haláleset, zárt kapus sportesemények, rendezvények törlése, és hol a vége? 

Azok közé tartozom, akik nem pánikolnak a koronavírus miatt,  nem vásárolják fel a tészta, liszt, víz (!) és cukorkészletet, és ugyanúgy „érintkeznek az emberekkel”, mint azt korábban tette. A média természetesen túltolja az egészet, ez nem meglepetés, viszont legyinteni sem lehet már erre az új jelenségre, hiszen ilyen intézkedéseket én még nem láttam, amelyek ma pl. Németországban életbe léptek. A mai hírek mellett engem csak egy valami zavar, és nem értem az okát. Rengeteg olyan esetről hallani, ahol a koronavírussal megfertőzött alany meggyógyul. Több tízezer eset van állítólag, és ami engem elgondolkodtat: miért nincs ezekkel az emberekkel interjú? Miért nincs egy: így éltem túl a halálos vírust írás? Én nem találkoztam vele, ami gyanúsnak is hathat.

Sokan azzal érvelnek, hogy rengeteg más betegségben is sokan meghalnak, mégsincs vele tele a sajtó. Én is sokáig így gondoltam, viszont a legutóbbi WHO adatok bizonyítják, hogy a helyzet azért mégsem annyira stresszmentes, mint sokan gondolták.

„A bizonyított COVID-19 esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető – jelentette ki kedden genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.” Ez figyelemre méltó adat.

A 2002-es SARS, a 2005-ös madárinfluenza (H5N1), a 2009-es sertésinfluenza (H1N1) vagy a 2014-es ebola kapcsán is volt pánikkeltés, világvége hangulat a médiában, de a mostani intézkedések komolysága mutatja, hogy erre a vírusra jobban oda kell figyelni.

Mai hír (2020. március 9.), hogy Olaszországban az összes sportrendezvényt betiltották, és ezekben a percekben mondta be a német rádió, hogy Bayer-tartományban tilos lebonyolítani minden olyan rendezvényt, amelynél 1000 fő fölött lenne a létszám. Ezen kívül akinek légúti betegsége van, köhög, tüsszög ilyesmi, de nincs láza, ők telefonon keresztül is kaphatnak orvosi igazolást táppénzre, maximum hét napig. Rengeteg iskolát és óvodát zártak be a terjedő vírus miatt, és erre lehet felkészülni a további napokban, hetekben is.

9BCA75D3-58ED-43B7-9396-785EBE77675D

Ma hallottunk először hálalesesetről, ma rögtön ketten hunytak el a koronavírus által okozta szövődményekben. Mindketten idősek voltak. Ez persze senkit ne nyugtasson meg, sőt: mindenkinek van idős, beteg ismerőse, nagymamája, nénikéje, családtagja.

A vírus egyre jobban terjed, hogy milyen intézkedéseket hoznak a különböző országok, még kérdéses. Van egy olyan gyanúm, hogy minden odáig fog „fajulni”, hogy tavasszal szinte az összes rendezvényt betiltják, nem csak sportot. Németországban ráadásul vasárnap választások lesznek, egyelőre megtartják azokat.

Szerintem a két kézilabda Final Four is zárt kapus lesz, valamint a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság és az Olimpia is veszélyben van. Ilyenre – tudtommal – eddig még nem volt példa. Bizakodjunk, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba.

Nagyon fontos!

A következő óvintézkedésekkel tehetsz azért, hogy ne kapd el a koronavírust:

Moss kezet rendszeresen

Mivel a koronavírus nem csak közvetlen cseppfertőzéssel, hanem fertőzött felületekkel történő érintezéssel is terjed, alaposan és rendszeresen kezet kell mosni alkohol alapú kézfertőtlenítőszerrel vagy szappannal és vízzel. Ezzel elpusztíthatjuk a kezünkön lévő vírusokat. Minden étkezés előtt feltétlenül szükséges a kézmosás, illetve abban az esetben is, ha az arcunkat készülünk megérinteni. Egyes ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy a víz hőmérséklete meleg legyen, és a kézmosás hosszabb ideig, legalább 20-30 másodpercig tartson. Az étkezés előtti kézmosás kulcsfontosságú és célszerű evőeszközöket is használni, akár indokolatlannak tűnő esetekben is.

Kerüld el a szem, az orr és a száj érintését

A kezünkkel a szembe, az orrunkba vagy a szánkba is bevihetjük a vírust, ahonnan test további részeibe kerülhet. Ezért ezeket az érintéseket mindenképpen érdemes elkerülni. Csak abban az esetben érintsük meg az említett testrészeket, ha biztosan tiszta a kezünk.

Tarts távolságot

Legalább 1 méteres távolságot tarts azoktól, akik köhögnek vagy tüsszentenek. Ám sokszor még ez a távolság sem biztos, hogy elegendő, ha egy fertőzött tüsszent. Ha egy köhögő vagy tüsszentő beteghez túl közel állunk, akkor könnyedén belélegezhetjük azokat a vírusokat, amelyek a tüsszentéssel vagy a köhögéssel a levegőbe kerültek.

Tüsszents helyesen

Hajtsd le a fejed, ha tüsszentesz vagy köhögsz, és feltétlenül zsebkendőbe tedd ezt, amit azonnal kidobsz a kukába. Ezt követően alkoholos kézfertőtlenítő használata vagy szappanos kézmosás szükséges. Figyeld a körülötted lévő embereket is, hogy ők is így tegyenek.

Viselj maszkot, ha…

Zárt terekben és sok ember jelenlétében a WHO szerint érdemes maszkot viselni. Habár a legtöbb, elérhető, egészségügyi maszk nem hatásos a koronavírus ellen, valamelyest a gyengébb minőségűek is segítenek. A maszk leginkább az egészséges emberek megvédésére alkalmas, tehát ha valaki fertőzött vagy gyanúja van rá, akkor ezzel megvédheti az egészséges társait.

Kerüld el a testi kontaktust

Kerüljük a testi kontaktusokat, mint pl. a kézfogás, ölelés, vagy a puszi, ezek ugyanis könnyen a vírus terjedését okozhatják. Emberekkel és állatokkal való érintkezés után szintén fontos az alapos kézmosás.

Főzd meg az ételeket

Alaposan mosd meg a nyersen fogyasztható élelmiszereket, valamint mindenképpen kerüld el a nyers vagy félig átsült húsok fogyasztását. Az alapos hőkezelés tehát elengedhetetlen ezekben az időkben. A kézmosás ételkészítés előtt, közben és után is szükséges.

Erősítsd meg az immunrendszered

Az erős immunrendszer mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki könnyebben vészeljen át egy fertőzést. Nincs garancia az elkerülésre, de mindenképpen enyhébbek lesznek a tünetek, ha erős az immunrendszer. Az év ezen időszakában egyébként is gyengébb az emberek immunrendszere, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, minimális stresszszinttel, valamint elegendő pihenéssel lehet támogatni.

Tartsd tisztán az otthonod

Érdemes gyakrabban lemosni a gyakran használt tárgyakat, mindent mossunk el alaposan, főképp az edényeket és az evőeszközöket. A törölköző gyakori cseréje is ajánlott. A különböző háztartási tisztítószerek hatékonynak bizonyulnak a koronavírus ellen.

Néhány ismert, fontos információk a koronavírusról: 

Mi az újfajta koronavírus?

A 2019-es új koronavírus (2019-nCoV) egy új vírus, amely ugyanabba a családba tartozik mint a Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma (SARS) és a közönséges vírusos megfázás néhány típusa.

Hogyan terjed a koronavírus?

A vírus közvetlen kapcsolattal, cseppfertőzéssel terjed, például köhögéssel, tüsszentéssel, vagy a fertőzött felületek érintésével. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi ideig él túl a vírus a felületeken, de az biztos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek is elpusztítják.

Mik az újfajta koronavírus tünetei?

A tünetek között szerepel a láz, a köhögés és a légszomj, súlyos esetekben a betegség tüdőgyulladást okozhat, valamint – nagyon ritkán – halálhoz is vezethet.

Viseljek orvosi maszkot?

A maszk viselése mások védelme érdekében akkor javasolt, amennyiben légzési tünetek alakultak ki, köhög, vagy tüsszög a beteg. Ha nincsenek ilyen tünetei, akkor nincs szükség a maszk viselésére. Amennyiben maszkot visel, használja megfelelően.

A maszk viselése önmagában nem elegendő a fertőzések megállításához, szükség van arra is, hogy gyakran kezet mossunk, eltakarjuk a szájunkat köhögés vagy tüsszentés esetén és elkerüljünk minden érintkezést influenza tüneteit mutató betegekkel.

 

89319440_3562011010538260_9040768878040317952_o

Ha bármilyen hibát látsz a cikkben, jelezd kérlek, de addig: vigyázzatok magatokra és egymásra!

 

Forrás: https://www.antenne.de/nachrichten/bayern/corona-virus-bayern-will-alle-veranstaltungen-bis-ostern-absagen?fbclid=IwAR3vBmj6E-LEXFhFVPGohl5GYOkuK5IFY8j_BMwK1O3omT5axn2WdA1coVE

https://unicef.hu/koronavirus/

tudományos mémek facebook-oldala

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/itt-a-who-ajanlasa-igy-keruld-el-a-gyilkos-koronavirust.1087883.html

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200226/tegyuk-rendbe-mennyire-halalos-a-koronavirus-417235

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük