Összefogás helyett összeomlás, avagy totális kudarc a választáson

Szerző: | ápr 4, 2022 | közélet, politika | 0 hozzászólás

Az emberek ma arra ébredtek, hogy Orbán Viktor elkezdheti megalakítani az ötödik kormányát. Nem hogy legyőzte a Fidesz a kvázi összesített ellenzéket, hanem földbe döngölte, és olyan arányban nyert, amelyre kevesen számítottak. 

Mielőtt nekikezdenék az írásnak, egy bocsánatkéréssel tartozom. Az utóbbi időben több volt a politika tartalom, és egészen biztos volt, hogy félreértelmezhetően, pökhendin vagy lenézően kommunikáltam. Páran felrótták, hogy minden fideszest ostobának és hülyének nézek. Ez természetesen nem igaz. Már nagyon régóta mondom, hogy az emberek többsége ostoba, és a világ egyébként megérett a pusztulásra. Nem attól lesz nálam hülye, mert a Fideszre szavazatott, ez önmagában abszolút nem elég természetesen. Viszont van egy olyan rétege Magyarországnak is, amely azon kívül, hogy tájékozatlan, még vak is, oldaltól függetlenül. Több ismerősöm is mondta, hogy azért nem szavaz “a rohadék MZP-re”, mert háborúba vinné az országot, és magyar katonákat küldene a Ukrajnába. Na, ők valóban ostobák, nincs rá más szó. Ugyanez a halmaz amúgy a másik oldalon, akik anno a “köteles” részt hitték el, és emiatt nem szavaztak a Fideszre. Könyörgöm, amikor az ország jövője a tét, akkor szenteljünk már pár percet annak, hogy bizonyos forrásokat ellenőrizzünk, és ne azonnal higgyünk el mindent. 

Újabb 2/3. 

Magyarországon a választók nem a racionalitás vagy ideológiai alapon választanak pártot maguknak, legalábbis nagyon kevesen. Régebben volt, hogy a Fidesz jobb, az MSZP bal, az SZDSZ liberális, a MIÉP szélsőjobb stb, most ez már teljesen elmosódott. A Fidesz kb kommunista párt lett, annak minden negatív velejárójával, régen Orbán demokrata volt, “Ruszkik, haza” ugye, most pedig egy, a személyi kultuszát több lábon megalkotott mini Putyin, aki hű csatlósa az orosz elnöknek. 

Nem az történt, hogy két vagy több jelölt megmérettette magát egymás ellen egy tévé vitában, nem az történt, hogy a pártok programokat ütköztettek, majd azokat kritizálva politizáltak, még csak nem  is, hogy az választáson résztvevőknek ugyanannyi esélyük volt a médiumokban részt venni. Öt percet kaptak az ellenzéki pártok az MTV-ben. Két év alatt… 

A magyar választás a gyűlöletről, a hazugságról, a szlogenekről szólt, primitív, de eredményes módszer, Orbán Viktor és a propagandagépezet tökéletesen tudta, hogy ez elég. Hogy miért elég, arról később ejtek szót, még mielőtt itt mindenki elfogultsággal vádol, természetesen az ellenzék is bőven benne van ebben az eredményben. A “mindenki ostoba, meg hazaáruló” magától értetődően nem magyarázat a vasárnap történtekre. Nem gratulálok, mert az feltételek, nem hogy kiegyensúlyozottak nem voltak, de még a látszatára sem adtak annak, hogy ez úgy tűnjön; nem értékalapon gyözedelmeskedett Orbán és csapata.

Focipéldával élve: 11 ellenzéki labdarúgó játszott a kormány ellen. Már eleve az ellenzékiek között volt, akit lefizettek, de a kormány csapatában volt a három játékvezető, és néhány szurkoló is beállhatott, hogy biztos legyen a győzelem, amelyben az ellenzékiek kapuja ráadásul dupla akkora volt. Így győzni nem nagy fegyvertény, 12 év teljhatalommal és 2/3-dal ez gyerekjáték volt. 

Több helyen olvastam, hogy ez nem létezik, és csalás történt. Mindenkit el kell keserítsek, hogy a Fidesz újabb 2/3-a egészen biztosan nem csalás miatt jött létre. Rengeteg ellenzéki számláló volt, ott volt az EBESZ is, ahhoz, hogy Orbánnak újabb teljhatalma lehessen, még csak nem is kellett csalni. És bizony ez a legszomorúbb az egészben. 

Hogyan lehet ezt a rendszert legyőzni? Le lehet-e egyáltalán győzni? Ezek a kérdések foglalkoztatnak sok mindenkit, főleg fiatalokat, miközben pakolják a kofferjeiket, hogy elhagyják az országot. 

Ezt a rendszert egy jó ideig nem lehet legyőzni. Több nem fideszes ismerősöm, sőt Orbán-párti is azt vallja, hogy ez volt az utolsó győzelmük, mert ami ezután következik, az fájdalmas lesz, és azt már nem fogják megúszni. Én ezt nem így látom. Azért nem, mert úgy építették fel a hatalmukat, hogy mindig lehessen ellenségképekkel riogatni, és adott esetben rájuk kenni mindent. Ahol ekkora elképesztő médiauralom van, ahol a legtöbben csak MTV-ből vagy a helyi fideszes lapokból értesülnek a világról, ott nehéz másnak okosnak tűnni.

Ott voltak a migránsok, aztán Soros, most, 12 évvel a leváltása után pedig a gyurcsányozás. És ez elég volt a 2/3-hoz. Még ebben a kampányban is elhangzott kormánypárti politikusoktól, hogy a benzin ára Gyurcsány miatt magas. Értitek? Itt lesznek olyanok, akik az elképesztő megszorítások nyögése alatt is másban keresik a hibát. Ebben egészen biztos vagyok. 

Több helyen elmondtam, de a naiv reménykedéseim közepette ezt nyilvánosan nem taglaltam: ennek a verziónak is lehet “örülni”, a 2/3-nak pedig leginkább. Az ország 30 éve nem volt ilyen rossz gazdasági állapotban, azzal, amit adott esetben az ellenzék örökölt volna, nem sok mindent lehetett volna kezdeni. És most nem azt mondom, hogy mindenről a Fidesz tehet, de éppen olyan világot élünk, ahol minden ország szenvedni fog, még itt, Németországban is érezhető a recesszió. Ezért volt szerintem felesleges a kampányszerű pénzszórás és az árstopok, ezeket később kamatostul kell visszafizetni. Ráadásul ezek nélkül is simán behúzták volna. Kétszámjegyű inflációról beszélnek sokan, amely akár a 20%-ot is elérheti. Tehát nagyon gyorsan az 1000 Ft-osod, 800-at érhet majd. A drágulások folytatódnak, az euró így is az egekben, az árbefagyaztást sem lehet sokáig fenntartani egy – elméletileg – kapitalista rendszerben. Az EU-s pénzek is veszélyben vannak, ha meg nincs EU, akkor kelet felé kell még jobban nyitni, annak viszont ára van, ára lesz. Attól félek, ez a cél… Az oroszok 80%-a Putyint támogatja, bármi történik is. EU a hibás mindenért, Brüsszel, nem tudom, ismerős-e a retorika, a különbség persze, hogy Putyin nem kap támogatást az EU-tól, míg Orbán úgy szapulja  őket, hogy közben tartja a markát. Remélem, ennek az egésznek nem az lesz a vége, hogy népszavazást fognak tartani, hogy az EU-ban maradjunk vagy sem…

A Fidesznek tehát egyedül kell eltakarítani a szarkupacot, amelyet maga tojt Magyarországra, és a megszorítások, az intézkedések koránt sem lesznek mulatságosak. Sokan később fogják csak igazán felfogni, hogy mit is választottak, de akkor már késő lesz, és mondom: az ellenzék győzelme esetén is hasonló lenne a helyzet, technikailag. De nem erkölcsileg. 

“Mától még nagyobb kanállal kell enni a sz.rt, de a fideszes szavazóknak még mosolyogni is kell hozzá.”

Hogyan lehet ezt a rendszert legyőzni? Le lehet-e egyáltalán győzni? Először is szerintem a legfontosabb a hibák feltárása és az önkritika. Meg kell nézni, ki mit rontott el. 

Az úgynevezett ellenzékkel kezdeném. És most furcsa mód Márki-Zay Pétert kivenném ebből a halmazból. MZP követett el hibákat, ez nem kérdés. Nem mindig kommunikált a legoptimálisabban, és minden egyes félreérthető vagy félreérthetetlen mondatát azonnal felnagyította vagy hazugsággá silányította a propaganda. Ettől függetlenül önként indult a vágóhídra, bejárta az egész országot, rengeteg beszédet tartott, olyan helyekre is elment, ahol egyértelmű volt, hogy nem kívánt személy, mégis bevállalta. Volt programja, víziója, sok embernek hitet adott. Ő szentül hitt a missziójában, és nagyon hosszú idő után először éreztem azt, hogy Magyarországon van igazi Orbán-ellenfél. 

Az ellenzék múltjáról azonban nem tehet, mégis neki kellett viselnie annak minden terhét. Igazából szerintem mindenki tisztában van vele, hogy miért van most 2/3. Azért van most 2/3, mert Gyurcsányék olyan faszán navigálták az ország hajóját, hogy az emberek olyan mértékben elegük lett belőle, hogy azóta is inkább Orbánt választják. Lehet szépíteni, nem finoman fogalmazni, de úgy gondolom: amíg Gyurcsány Ferenc, és a régi motorosok a politikai térképen vannak, addig garantált a fideszes hegemónia. Felléphet a palettára egy új Orbán Viktor, egy új Széchenyi, bárki, amíg ez a múlt, ez a szégyenfolt ott van, addig esélytelen, hogy bármi megújulás legyen. 

Többször olvashattuk, több helyről, és én is így gondolom: 

Ahhoz, hogy  kormányt váltsanak Magyarországon, ellenzéket kell váltani.

Meg kell nézni a politikai szereplők viselkedését. Márki-Zay Péter megtörve megtartotta a választás utáni beszédét, háttérben a családjával. Karácsony Gergely és Donáth Anna ott voltak, együtt viselték a megalázó vereséget. Eközben Jakab és Gyurcsány otthonról kezdte el szapulni azt az embert, akire elméletileg közösen esküdtek fel. Ők semmiről sem tehettek, ott sem voltak. Bezzeg velük más lett volna! Aha…Szégyen!

Karácsony Gergely nekem nem szimpatikus egyébként, de amit mondott tökéletesen igaz: Ha nyertek volna, ott parádéztak volna ezek a megélhetési politikusok a színpadon. Szánalmas. Persze ilyenkor jön az a kérdés, amivel senki, egyik ellenzéki szavazó sem foglalkozott. Milyen lesz a kormányzás, ha nyernek…? Nem tudjuk meg, ebben a formában nem. Lehet, hogy tényleg jobb is. MZP a hírek szerint Hódmezővásárhelyre szeretne koncentrálni a jövőben, tehát nem lesz képviselő. Megmondom őszintén, és ki is lehet nevetni, aki akarja: nem baj, ő túl jó ember szerintem ehhez a politikai mocsárhoz. 

 

Visszanyúlnék a bevezetésemhez. A félreértést, miszerint minden fideszes hülye, azonnal el kell oszlatni. Folyamatosan azt olvasom, hogy mindenki hülye, aki Orbánra szavazott. Még egyszer: rengeteg a megvezetett ember van, ez egészen biztos. Elhiszik, hogy MZP háborút akar, elhiszik, hogy Gyurcsány és Soros irányít a háttérből, elhiszik, hogy Brüsszel gonosz, elhiszik, hogy bárki az óvodákban meg akarja változtatni a gyerekeket nemét, sok fideszes azt vallja, hogy Ukrajna kezdeményezte a háborút, és megérdemli, hogy most orosz katonák gyerekeket, anyákat ölnek halomra, és bombáznak szét. Van ez a réteg, de az agymosás hatására ezek az emberek ugyanúgy nem fog máshogy gondolkodni, ha a másik oldal lesz hatalmon. Elhiszik, amit mond a TV, elhiszik, amit ír az Origo, 888 meg a többi szenny, elhiszik, amit az újságban olvasnak, elhiszik, hogy a telefonban valóban Orbán beszél. Ők azok, akik néhány ezer forintért tényleg oda szavaznak. Ezen szerintem nem lehet változtatni, próbáltam pedig. Ellenzéki platformokon próbáltam racionális érvekkel megváltoztatni az emberek véleményét, nulla esélyem volt. 

A “gond” a többiekkel van. Azokkal az értelmiségekkel, akiknek nem sikerült megfelelő alternatívát felmutatni, és emiatt – is – Orbánra szavaztak. Racionális érvek itt sem nagyon vannak, de az ő életük nem lett rosszabb, vagy nem lett sokkal rosszabb, és irtóznak Gyurcsánytól, MZP nem szimpatikus, ilyesmi. Több ismerősöm is írt ezzel kapcsolatban. Sőt egyébként többen írtak nekem politikával kapcsolatban, és mindig odaírták, hogy „bár nem posztolhatja, amit gondol, nekem szívesen ír”. „Félnek a következményektől, ezért csak itt írják le. Nem akarják, hogy mindenki lássa, mit gondol, és ehhez hasonlók.” Sajnos a rendszer miatt az embereknek félniük kell véleményt nyilvánítani, kritizálni, különben elveszíthetik az állásukat.  

 

Többször leírtam, és fent is tartom: Orbán Viktor egy zseni, és tökéletesen használta a Panem et circenses elvet. TAO a kulcsszó és persze a sport. Magyarországon állami szinten támogatják az élsportot, ezt sok országban elképzelhetetlen lenne, Németországban egyenesen megrökönyödnek ezen. DE működik. Az alapelv nem lenne rossz persze: minden gyereknek legyen lehetősége sportolni, legyenek sportcsarnokok, cipők, labdák, mezek stb. Tudjuk, hogy a gyakorlatban ez nincs így, és többek között kézilabdázásban külföldiekkel telepumpált világválogatottak futkároznak, míg az ország egy része mélyszegénységben él. Aki helyi, az szereti a sikereket, nyilván egy győri vagy veszprémi szurkolónak nehéz azt beadni, hogy: “Figyelj, szeretjük a kézilabdázást, de ez így ebben a formában fenntarthatatlan, ezért a támogatásból visszaveszünk. Ezentúl a csoportkörből való továbbjutás is szenzáció, hajrá!”

Az emberek megszoktak egy, egyébként mesterséges jólétet szimbolizáló dolgot, így félnek attól, hogy elveszik azt. Orbán esztelenül költekezett az évek alatt, főleg a választások előtt, de az embereknek ez elég ahhoz, hogy szavazzanak. Teszik ezt úgy, hogy anno a 13. havi nyugdíjat pont ők nem szavazták meg. 

Nincs egyelőre sem racionális, sem ideológiai érv a Fidesz megdöntésére. Dübörög a gazdaság, Brüsszel szívózik, rezsicsökkentés van, sikerek vannak, minden is van. Mindegy, melyik barát vagy családtag lett milliárdos, mindegy, hogy minden drágul, mindegy, hogy nem hogy az EU de már a visegrádi négyek is kiközösítenek, mindegy, hogy ukrán elnök csak Orbánt vette elő az alamuszi viselkedése miatt, mindegy a 400 ft-os euro, az államadósság mértéke, be lehet mutatni az Elkúrtuk című Észak-Koreához hasonlítható propaganda filmet, tényleg mindegy minden, az emberek ingerküszöbét nem lépi át. 

Panem et circenses, vagyis kenyeret és cirkuszt a népnek. 

Mi van ha előbbi elfogy…?

„Felfoghatatlan, hogy milyen négy év vár ránk. Milyen pusztítások..Nekünk most új eszközöket kell keresnünk, hogy egy szabadabb és nyitottabb országért küzdjünk tovább. Most veszünk egy levegőt, erőt merítünk és aztán megyünk tovább. Mert nem fogunk megállni! A legfontosabb: NEM VAGYTOK EGYEDÜL! Én is, mi is itt vagyunk! Az értelmetlen népszavazás pedig elbukott és ez szuper hír! Van remény!” NOAR

Kitartást! Hajrá, Magyarország!

https://www.facebook.com/noarhivatalos

 

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük