Petry után a rasszista üzenetet író Lehmanntól is megvált a Hertha BSC

Szerző: | máj 5, 2021 | közélet, sport | 0 hozzászólás

Petry Zsolt migránsos és melegcsaládos megnyilvánulása után itt a következő “áldozat”. A Hertha azonnali hatállyal menesztette Jens Lehmannt, aki a felügyelőbizottság tagja is volt.  A volt német válogatott hálóőrt a Sky sportcsatorna is kirúgta, ott máig szakkommentátorként tevékenykedett. 

Hogy mi vezetett idáig? Egy WhatsApp üzenet, amely a következőképpen néz ki: 

 

„Ist Dennis eigentlich euer qotenschwarzer [sic]?” – mindezt egy nevetős szmájlival megtűzdelve.

Ez nagyjából annyit takar, hogy “Igazából Dennis a ti kvótafeketétek?” Vagyis magyarul: Dennis Agao, a Sky sportcsatorna szakkommentátora csak kirakat fekete-e a munkahelyén? 

Maga a rasszizmus elítélendő, de mindenki mondott már zsidó, keresztény vagy szőke nős viccet, vagy volt olyan kijelentése, amely rossz színben tüntethetné fel. Nekem biztosan van. Lehmann ugyanakkor nem csak “poénkodni” próbált egy fekete bőrű emberen, hanem egyesen olyan hülye volt, hogy ezt az üzenetet a szóban forgó úrnak sikerült elküldenie… Nyilván nem neki szánta, de így nem hogy öngólt rúgott, de a meccset is elveszítette.

Dennis Agao ugyanis kiposztolta ezt Instagram-sztoriba a következő megjegyzéssel:  „WOW, ez komoly? Az üzenetet egyáltalán nem nekem szántad!!!” A média már tegnap este ettől volt hangos.

Hogy Lehmann nem tudja adott esetben elképzelni, hogy egy sötét bőrű ex-labdarúgó a saját képességei és tudása miatt ül szakértőként egy televízió stúdiójában, hanem egyfajta kvóta miatt, az egy – nem túl szép – dolog. Ugyanakkor azt is hozzátenném, hogy privát üzeneteket posztolni sem sem túl korrekt. Ez nem menti fel Lehmannt, félreértés ne essék, de hol a határ? Mikor leszünk privát emberek és mikor pozícióban levő, felelős állampolgárok? Van egyáltalán különbség, ha van, akkor hol a mezsgye? És persze mivel lehet viccelni és mivel nem? Egy-egy kifejezés vagy mondat a teljes kontextus ismerete nélkül egész más jelentést kaphat. Nem, ez sem mentség, csak próbálok rávilágítani, mennyire nem szerencsés egy beszélgetésből kiragadt szó vagy megnyilvánulás alapján pálcát törni bárki feje fölött. Én például kifejezetten ügyelek arra, hogy az oldalaimmal kapcsolatos csetbeszélgetésekben – de igaz ez más üzenetekre – is ne írjak félreérthetőt. Az ördög nem alszik.

Lehmann már az üzenet küldésekor aláírta az ítéletét. A rasszizmus bármely formája megengedhetetlen, főleg ezen a szinten, ez egy bizonyos értelmi szint fölött elfogadott norma, így nem volt meglepő, hogy az a Hertha BSC, aki Petry Zsoltot a migrációval és melegházassággal kapcsolatos kijelentéseiért menesztett, azonnal akcióba lépett. 

Ma Lehmann minden pozícióját elveszítette. Hogy ez egyesen arányban van-e a vétkével, ezt mindenki maga döntse el. Ennek a kérdésnek a megválaszolásánál is nehezebb lesz a volt klasszis kapusnak munkát találnia. Ha egyáltalán talál még…

Számomra a történetben a Hertha BSC szerepe pozitív. Tegnap azon gondolkodtam még, hogy vajon Lehmannal is megteszik-e, amit Petryvel, elvégre nem “csak” egy kapusedzőről van szó, hanem egy felügyelőbizottsági tagról.

A berlini egyesület a Petry Zsolt-ügy után is konzekvensen járt el: azonnal megvált a klub vallott értékeiről megfeledkező munkatársától. 

 

Lehmann reagált egyébként, ez az alábbi linken olvasható, német nyelven. A lényeg: nem úgy gondolta, és már tegnap a beszélgetést követően elnézést kért tőle. Hogy a média szerepe mennyire kártékony a 21. században, én nem tudom…

Borítókép: RAN

About Sellei Zoltán

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. The Show Must Go On  - avagy egy tragédia margójára - Sellei Zoltán - […] hogy az ember hülye, vállalhatatlan, legutóbb épp Jens Lehmann mondott olyat, amit nem kellett volna, de emlékezhetünk pont még…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük